Hírek

2017.06.03. 11:00

Kincsek: egy oklevél és az egészségünk

KÖRKÉP Hétfőig kísérte a bábszínház és a dodzsem emléke a kicsiket a gyereknapról. A hét szüleiknek is tartogatott meglepetést: régen féltve őrzött kincs, Szombathely eltűntnek hitt kiváltságlevele került elő. A sárga-feketék szurkolóinak is jutott boldogság: döntőben a csapatuk. A sportos folytatásban: kihívás napja volt.

Vas Népe

KIVÁLTSÁGLEVÉL

Jó néhány évszázadon keresztül titkolta létezését az a díszes küllemű, pergamenre íródott, füzet formájú, függőpecséttel ellátott irat, amely a város levéltárának legrégebbi fennmaradt oklevele. Most kiállították, és egy héten keresztül a csodájára járhat bárki a Vas Megyei Levéltárban. Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője a káptalani levéltár anyagát rendezgetve bukkant rá az oklevélre, amelyet megmutatott a Vas Megyei Levéltár munkatársainak, és amelyről aztán kiderült: a város egykori kiváltságlevelét találta meg (a borítón az 1-es szám szerepelt).

Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője, Császár István egyházmegyei kormányzó, dr. Puskás Tivadar polgármester és dr. Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója a kiváltságlevéllel

Hogy miként kerülhetett az egyházmegyéhez az irat, arról csak feltételezések vannak. Történeti jelentősége is van a dokumentumnak, és a város identitása szempontjából is nagyon fontos. Összeköti a középkort és a kora újkort, de az újkort és a jelenkort is. Arról árulkodik, hogy a középkorban sem volt jelentéktelen város Szombathely, és a későbbi városi létet megalapozó dolgok közül sok minden akkor született. Különlegessége: megőrizte a középkori oklevelek és a 16. századi királyi átírások szövegét is. Rengeteg adatot, eseményt említ, a szemtanú hitelességével ír le mindent, és a városi lét folyamatosságát szimbolizálja.

SÁRGA-FEKETE SIKER

A harmadik mérkőzését rendezték szerdán este az Arena Savariában az NB I-es kosárlabda-bajnokság elődöntőjének, egyben Vas megyei párharcának. Az előző két mérkőzést a szombathelyiek nyerték, ezért ők azzal a szándékkal léptek pályára, hogy lezárják az egyik fél három megnyert meccséig tartó párharcot. A körmendiek viszont az életben maradásért harcoltak. A Falco-Vulcano Energia KC harmadszorra sem hibázott. Ismét nagy csatában, de legyűrte a piros-fekete gárdát. Így söpréssel, 3-0-val jutottak be Váradiék a fináléba. A találkozó után óriásit ünnepeltek.

Sárga-fekete játékosok, szurkolók, vezetők ünnepelnek, miután a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely legyőzte az Egis Körmendet az NB I-es kosárlabda-bajnokság elődöntőjének harmadik felvonásán

EGÉSZSÉG-KIHÍVÁS

Sportoltak tűzoltók, ovisok, iskolások és szüleik - csatlakoztak a kihívás napjához Vas megyéből is. Az oktatási intézmények között a celldömölki és a csepregi általános iskola nevezett. A lánglovagok között a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a települések versenyébe egy Vas megyei szállt be szerdán: Vép önkormányzata, amely, mint utóbb kiderült: kategóriájában a harmadik helyezést érte el.

Horváth Ádám oktatóval zumbáznak a vépi Vadvirág ovisok és a Hatos iskola alsó tagozatosai a sportpályán

A csatlakozott munkahelyek között egy vasi volt: egy vasvári cég. Legalább 15 percen át mozogjon mindenki a kihívás napján - ez a már több mint harmincéves kezdeményezés lényege. A 15 perc jelképes: ezzel hívják fel a figyelmet az egészséges életmódra, arra, hogy minden napra jusson 15 perc mozgás.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!