Hírek

2017.06.25. 13:07

László ünnepe - Témautakat és emlékhelyet adtak át Gersekaráton

Valódi örömünnep volt a vasárnap a gersekarátiaknak: Szent László tiszteletére emlékhelyet avattak, a kálvária mellett pedig két új témautat adtak át.

Vadas Krisztina

A gersekaráti Szent Kereszt Felmagasztalása plébánia és a szintén helyi Örökségünkért Egyesület munkája nyomán jöhetett létre a templom körüli terület három új látványossága.

Alig több mint egy éve adták át a templomkert ékességét, a kálváriát, máris bővülhetett a terület. A Szent László-emlékév kapcsán kötelességüknek érezték, hogy templomuk egykori védőszentjére, a lovagkirályra emlékezzenek és emlékeztessenek mindenkit, aki arra jár. Ezért alkottak meg egy gyönyörű információs táblát, amelyen Szent László élete olvasható. Az ezzel szemben látható ólomüveg ablak pedig meg is jeleníti a király alakját.

A csaknem egyórás ünnepségen Gyöngyösi Lászlóné Pesti Marianna Arany Páva díjas népdalénekes és a helyi általános iskolások műsorában versekkel, dalokkal elevenedtek meg Szent László legendái. Kiss Lajos pedagógus és zenésztársa, Horváth Árpád pedig zenei kísérettel és énekkel tették színesebbé az előadást.

V. Németh Zsolt környezet-ügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében kiemelte: ezen a napon egyszerre emlékezünk a múlt nagyságára, valamint hagyunk itt jeleket, emléknyomokat a jövő generációi számára. Ez a két gesztus kiegészíti egymást. A történelmi időkbe, a hagyományokba vetett hitről tesz tanúbizonyságot.

- A Szent László-év kapcsán arra emlékezünk, hogy a templom a kutatások szerint már a 13-14. század fordulópontján megépült Szent László tiszteletére. Valamint azt ünnepeljük, hogy a kálvária 14+1 stációjának létrejöttén felbuzdulva a cselekvő helyi közösség nem volt rest megvalósítani újabb terveit. Ennek eredménye a család és az élővilág témaútja. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a két terület létfontosságú, szinte nemzetstratégiai jelentőségű a magyarság fennmaradása szempontjából - hangsúlyozta a képviselő.

Nagy Gábor, a körmendi plébánia lelkésze vette át V. Németh Zsolttól az elkészült látványosságokat, majd megáldotta azokat.  Az eseményt követő szentmisét szintén kint,  a kertben tartották, majd süteményezéssel, beszélgetéssel folytatódott az ünnep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!