Hírek

2017.07.03. 17:41

Szeretnék ha igazságot szolgáltatnának - Folytatódik a Türk család kálváriája

Pecöl - Beidézték az özvegyet tárgyalásra. A bank rajta követeli elhunyt férje tartozását, pedig a hitelfelvételkor kötöttek biztosítást.

Budai Dávid

Szinte napra pontosan fél évvel ezelőtt írtunk a Türk család kálváriájáról, ami 2013 december 14-én reggel kezdődött. Ekkor az ifjabb Türk Árpád Sé határában a szombathelyi elkerülőn a köd miatt nem vett észre egy jobbról érkező autót, és kikanyarodott eléje. Összeütköztek. Árpád sokkos állapotba került, de más baja nem lett, utasa viszont, aki édesapja volt, súlyosan megsérült, több bordája és a szegycsontja is eltörött, majd kilenc nappal később elhunyt. A bíróság a halál és a baleset között ok-okozati összefüggést állapított meg, ezért a fiú ennek rendje és módja szerint súlyos ítéletet kapott. Egy év fogházbüntetést, amit tíz hónapra felfüggesztettek. Jogosítványát bevonták, erkölcsi bizonyítványt nem kaphatott. Mivel Árpád korábban sofőrként dolgozott, ez a döntés gyakorlatilag a megélhetését veszélyeztette, tetejébe még ott volt a lelkiismeret-furdalás terhe. Árpád tudja, hogy hibázott, vállalta is érte a büntetését.

A legnagyobb csapást mégis édesapja elvesztése jelentette, akinek több biztosítása és sajnos egy 500 ezer forintos hitele is volt. A biztosítók, amikor meghallották, hogy baleset történt, szívesen fizettek volna a bordatörésért pár ezer forintot, ám amikor pár nappal később kiderült, hogy idősebb Türk Árpád elhunyt, már nem voltak olyan lelkesek. Egyszeriben elkezdték vitatni a tényét, hogy a baleset és a halál között van összefüggés. A család ügyvédet fogadott, és vártak. Csakhogy azóta sem történt semmi az ügyükben. Azaz mégis.

Felmondták a szerződést a biztosítók

Egyrészt két biztosító egyszerűen felmondta a biztosítást, anélkül, hogy akár egyetlen fillért is fizetett volna, másrészt az a biztosító, amelyik jótállt volna a hitelért baj esetén, szintén nem fizet. Mindegyik fél arra hivatkozik, hogy nem bizonyítható a baleset és a halál közti összefüggés, de ha egyszer Türk Árpádot éppen ezért ítélték el, akkor hogyan lehetséges, hogy az az ítélet csak vele szemben volt érvényes, a biztosítókkal szemben már nem - kérdezi Árpád, de mi sem tudjuk a választ.

Az idő pedig csak megy, és a bank azóta is kéri a részét, ami jelenleg cirka 300 ezer forint. A család, és néhai Türk Árpád hiába fizette évekig a törlesztőt, a kamatok folyamatosan hizlalták a hitelt, ezért még több mint a fele kiegyenlítetlen a tartozásnak. A pénzintézet régóta várja a pénzét, és úgy látszik el is fogyott a türelme, mert múlt héten, pénteken érkezett egy idézés özvegy Türk Árpádnénak, hogy lesz szíves befáradni október 11-én a budapesti Markó utcába, tárgyalásra. Fia most már édesanyját félti, mivel attól tart, hogy az évek óta tartó huzavona és a mostani idézés okozta lelki megrázkódtatás az egészségét veszélyezteti. Türk Árpádné elmesélte, annak idején, mikor férje hitelt vett fel, tájékoztatták a bankot férje alapbetegségeiről, a cukorbetegségről és az érrendszeri problémákról, és tudták azt is, hogy hetvenéves, mégis kérdés nélkül megadták a hitelt, igaz azzal a feltétellel, hogy arra biztosítást kell kötniük.

A bank követeli vissza a tartozást

Most, amikor bekövetkezett a tragédia, mégsem a biztosítót zaklatják, aki szerződésben vállalt jótállást baj esetén, hanem a gyászoló özvegyet. A zaklatást, mint kiderült szó szerint kell érteni, van, hogy reggeltől estig csöng a telefon, és az ügyintézők tiszteletlenül, emelt hangon beszélnek az özveggyel, akit sokszor hazugsággal is vádolnak. Pedig nekik is tudni kell, hogy a hitelhez semmi köze, azt nem ő vette fel, és ha minden igaz, nem is neki kell megfizetni. Csakhogy éppen az igazság kiderítésével van a gond, mivel úgy érzik, senki nem áll mellettük.

Amikor a biztosítókat kérdezik, hogy hogyan áll az ügyük, vagy a banknak tesznek fel kérdéseket, mindig az az érzésük, mintha elölről kellene kezdeni mindent, mintha nem történt volna semmi az elmúlt három és fél évben.

A pénz nem, csak az igazság számít

Nekünk fél évvel ezelőtt a család jogásza azt mondta: "Az ügy a jelen állás szerint még legalább egy évig eltart." Csakhogy úgy tűnik, sokkal jobban elnyúlik az ügy, mint egy év. Leginkább azért, mert Türk Árpádékat valójában senki sem képviseli. Állításuk szerint ügyvédjük csak hitegeti őket, azt ígérte, minden sínen van, új szakértőket vonnak be az ügybe, de közben nem történik semmi.

A családnak elfogyott a türelme. Most azt szeretnék, ha valaki felkarolná az ügyüket és jogi segítséget nyújtana nekik. Hangsúlyozták, nem a pénz kell nekik. Azt sem bánják, ha egy fillért sem kapnak, csak az igazság derüljön ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!