Hírek

2017.07.18. 17:40

Október 1-jéig minden településnek el kell készíteni az arculati kézikönyvet, meg kell határozni az irányvonalakat

SZOMBATHELY Körmendy Imre, a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem elnöke beszélt arról, miért jelentős lépés az építészszakmának, hogy meg kell alkotni a településképi arculati kézikönyveket.

Vadas Krisztina

A települési önkormányzatok és a helyi közösségek számára az idei év egyik legnagyobb kihívása a településképi törvény által előírt feladatok elvégzése: október 1-jéig minden egyes településen el kell készíteni az arculati kézikönyvet és el kell fogadni a képviselő-testületnek a településképi helyi rendeleteket. Körmendy Imre választ adott sokak - hangosan talán fel sem tett - kérdésére: miért van erre szükség?

Az elmúlt néhány évtized számos változást hozott magával - építészeti szempontból is. A családi házak építésiengedély-mentessége, vagy korábban a határok megnyitása, a magyarok tömeges világjárása, az internet által közelebb hozott nagyvilági ráhatások mind-mind erőteljes individualista gondolkodást alakítottak ki az építészetben - mind megrendelői, mind tervezői oldalról. Az önmegvalósítás vágya a lakó- és középületeken keresztül szétzilálta a településeket, azok képi és arculati megjelenését.

Körmendy Imre, a nyári egyetem elnöke tartott előadást Fotó: Nagy Jácint

- Sokszor egy-egy településen az a benyomása támad az embernek, mintha egy sajátos szoborparkban, kiállításon járna, nem pedig egy városban, faluban. Magyarország azért is van nehéz helyzetben, mert 1848 óta annyi és olyan drasztikus társadalmi, politikai fordulatot élt meg, hogy teljesen szétzilálódott az addig jellemző összetartás, a kultúra. Felbomlottak a közösségek, „egyszemélyes csoportokba" verődött a társadalom - magyarázta Körmendy Imre. Ebben a kaotikus helyzetben építészeti szakmai körökben is reménykedésre ad okot az idén megalkotott településképi törvény. Azt a reményt táplálja, hogy sikerül valami olyasmit létrehozni, amely a jövőben orientálja majd az építtetőket és a tervezőket egyaránt. Azonban kételyeket is megfogalmaztak: leginkább a rövid határidő ad okot az aggodalomra. Hiszen október 1-jéig elvégezni egy ilyen komplex feladatot nem egyszerű.

- Miért annyira fontos a települések egységes arculata? - tette fel a kérdést Körmendy Imre. Majd megválaszolta: azért, mert a település kinézete a helyi identitás része, identitásképző és -erősítő hatással bír. Másrészt a szépség sem elhanyagolható tényező - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!