Hírek

2017.08.18. 18:15

A múlt varázsa (is) összehozza a jánosháziakat

JÁNOSHÁZA - Kutatómunkára hívja a jánosháziakat rendszeresen Bors Géza. A Honismereti Egyesület vezetője közelmúltbéli fotókat posztol, és azt kéri, segítsenek a képen szereplők azonosításában. Sikeres a nosztalgikus kezdeményezés.

Bakos Ágnes

Emlékek

"No, Jánosházi srácok, ki ismer magára?" - tette fel a kérdést az egyik fotónál Bors Géza. És rendszeresen ez a "feladat": felismerni, kiket örökített meg a fotó.

Szerepeltek már focisták, láthattak és azonosíthattak iskolai egyenruhás csoportokat a jánosháziak. Volt, aki egy-egy fotón családtagra ismert, és olyan is, aki a fekete-fehér csoportkép minden résztvevőjét felismerte, és egész névsorral örvendeztette meg a kutatókat.

Egy kedves hozzászólás a sokból: "Szuper, olyan jó ilyen képeket látni, csak keveseknek adatott meg akkor a megörökítésük. Köszönet a megőrzőnek!"

Kérésünkre 1959-be utazhattunk: egy sorozási fényképet és egy énnekari fotót küldött a honismereti egyesület elnöke. Ezek a képek, korlenyomatok még nem kerültek fel a legnagyobb közösségi oldalra - így először itt kereshetik magukat, rokonaikat, felmenőiket a jánosháziak.

Ugyancsak 1959: az ÁFÉSZ énekkara Fotók: Bors Géza gyűjteménye

Gyűjtemény

- Egyébként képeslap-gyűjteményem középpontjában Vas vármegye áll, melyhez Burgenland és Szlovénia egy része is tartozott Trianon előtt. Nagyon sok településéről vannak képeslapjaim 1899-től - mesélte Bors Géza.

A közelmúltbéli fotók mintegy "bónuszként" szerepelnek a kincsek között.

- A gyűjteményem egy része a jánosházi Ritter Múzeumban van letétbe helyezve, ami annyit jelent, hogy az én tulajdonom, mert a tulajdonjogról nem mondtam le, a másik része nálam van - mondta gazdag helytörténeti anyagáról.

Múzeumok

Nemcsak fényképek és képeslapok rendezése a honismereti egyesület feladata, hanem a szűkebb és tágabb haza történetének, értékeinek, kulturális hagyományainak feltárása, bemutatása és gyarapítása. Ez a megfogalmazott céljuk. Meg persze ezekhez kapcsolódva kulturális programok szervezése és a helyi ifjúság orientálása, vagyis a fiatalok érdeklődésének felkeltése.

Az egyik emlék az 1959-es esztendőből: sorozás Jánosházán

Hamarosan nemcsak a Ritter Múzeumban és a Facebookon lesznek láthatók jánosházi emlékek: egy másik múzeum nyílik a városnapon. Elekes György nyitja meg látványos gyűjteményét az érdeklődők előtt. Ő is a honismereti egyesület tagja és a régiségpiacok nagy ismerője. - Gyönyörű néprajzi gyűjtemény, melynek nagy része helyi és környékbeli tárgyakból áll - mutatta be Bors Géza az újdonságot.

- Jánosháza augusztus 20-ától két múzeummal büszkélkedhet, melyek egymást kiegészítve teljes képet adnak városunk történelméről, lakosainak életéről, használati tárgyairól - összegezte.

Oktatás

Az ifjúság helyismeretre nevelésében óriási segítséget kapnak a hagyományápolók: a Batthyány általános iskolában komoly múltkutatási munka folyik Göblyösné Lengyel Anita tanárnő vezetésével. Már több kiállítással is bizonyították a gyerekek, fiatalok, hogy szívesen kutatják a közelmúltat. Lelkesen rakták sorba családi emlékeiket - vagyis a helytörténeti, történelmi kutatásnak és programoknak biztosan lesz utánpótlása Jánosházán - a közeli és a távoli jövőben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!