Hírek

2017.08.08. 18:05

Évtizedek óta elfeledett kútra bukkanhattak Szombathelyen?

SZOMBATHELY - Valószínűleg egy rég elfeledett kutat talált a telkén egy lakó. A szakember szerint a legolcsóbb, ha lefedi, drágább, ha feltölti, és a legtöbbe a kút újranyitása kerül.

Budai Dávid

Valószínűleg egy elhagyatott kútra bukkant a kertjében egy család, utánajártunk, mit lehet ilyenkor tenni. Körülbelül egy hónappal ezelőtt a szombathelyi Leposa Mária Sas utcai házának udvarán arra lett figyelmes, hogy lebetonozott járdáján egy lyuk keletkezett, amely valószínűleg a meleg és az eső hatására napról napra nagyobb lett. A gödör mélységét ránézésre lehetetlen megbecsülni, az azonban sokat elmond a méretekről, hogy amikor egy majdnem négyméteres fakarót próbáltak ledugni a lyukba, azt simán elnyelte a mélység. Leposa Mária már unokáit sem szívesen engedi ki az udvarra, mivel bele sem mer gondolni abba, mi lesz, ha a hatalmas gödör egyszer teljesen beszakad. Ahhoz ráadásul, hogy baleset történjen, már most is elég egy óvatlan lépés.

A lakó értesítette a rendőrséget és a katasztrófavédőket, sőt az önkormányzatot is, ám mivel baleset nem történt, és a gödör magánterületen van, a hatóságok nem tudtak segíteni. Mikor a helyszínre érkeztünk, kiderült, hogy az udvarban négy család él, közvetlenül tehát ők azok, akiket balesetveszély fenyeget.

Leposa Mária ideiglenesen egy bójával próbálja megelőzni a baleseteket, azonban attól fél, a gödör egy nap teljesen beomlik Fotó: Unger Tamás

Senki nem emlékszik a kútra

Rácz József, a lakók közös képviselője elmondta, ő már húsz éve él a Sas utcai házban, de még emlékszik arra, amikor az udvarban ötven évvel ezelőtt egy tekéző működött. A házak már akkor is álltak, hiszen a levéltári adatok alapján azok több mint 150 évesek. Azonban sem ő, sem egy, az utcában élő kilencvenéves férfi nem tudott arról, hogy itt valaha kút volt. Első ránézésre pedig erről lehet szó, egy évtizedekkel ezelőtt lefedett kútról, amelynek a teteje most beszakadt. A gödör mélyén csillogó víz és a téglák elrendezése legalábbis erre enged következtetni.

Biztosat azonban továbbra sem lehet tudni, elképzelhető az is, hogy egy elfeledett pincéről van szó. Amit biztosan lehet állítani, hogy ember alkotta építményről van szó, nem egy beszakadt vízmosásról. Abban a lakók egyelőre nem hoztak döntést, hogy mihez kezdenek a gödörrel, hogyha feltárják. Egyetértés abban van, hogy a végére kell járni a dolognak, mert az nem megy, hogy többméteres mélység fölött sétálnak úgy, hogy nem is tudják, mi az. Éppen elég, hogy évtizedekig így tettek, anélkül, hogy tudtak volna róla, mostantól azonban már az ő felelősségük, ha bármi baj történik.

Lefedni, feltölteni, újranyitni

Az esettel kapcsolatban megkerestük Bányai Péter kútfúrót, aki szerint mindenek előtt azt kell megállapítani, hogy mit rejt a gödör, de ő az elmondottakból azt gyanítja, hogy valóban egy kutat. Amennyiben azt, a lakók három variáció közül választhatnak. Az első és legegyszerűbb, hogy a lyukat valamilyen biztonságos módszerrel lefedik, és így ott marad ugyan a gödör, de gondot nem okoz. Ennek költsége mindössze pár ezer forint. Hátránya, hogy a téglafal a jövőben beomolhat, és így újra gödör keletkezik, éppen ezért célszerű először pontosan feltárni, mekkora a kút átmérője. Biztosra lehet venni, hogy a kutat annak idején nem jelentették be, hiszen ez a kötelezettség csak 1996-tól él, a kút azonban az elmondások alapján, és mert téglafala van, biztosan régebbi. A másik lehetőség, hogy a kutat a lakók feltöltik, ilyenkor a föld és az építési törmelék - mint megtudtuk - nem megfelelő tömítőanyag, a legjobb lenne az agyag vagy a kavics. Egy négyméteres kút esetében ez 30-40 ezer forintos költséggel járna.

A legdrágább megoldás, ha használják

A harmadik lehetőség, hogy a lakók tovább használják a kutat, ám ennek csak akkor van értelme, ha legalább egyméteres a kút vízoszlopa, ha kevesebb, nem érdemes foglalkozni vele - hangsúlyozta Bányai Péter. Amennyiben a víz mennyisége megfelelő, az első probléma a már említett téglafal, ami nagyon balesetveszélyes, ezért kútgyűrűket kell beszerezni és leereszteni a kútba. Egy négyméteres kút esetében ez nagyjából nyolc gyűrűt és mintegy 100 ezer forintos költséget jelent. Ezt megelőzően célszerű bevizsgáltatni a vizet, ami szintén pár tízezer forint, ezután pedig be kell szerezni egy szivattyút, ami minimum 20-30 ezer forint. Vagyis ha a lakók használni akarják a jövőben a kutat, akkor nagyjából 150 ezer forintos költséggel kell számolniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!