Hírek

2017.08.01. 16:35

Jár a melegben dolgozóknak a védőital és az óránkénti pluszpihenőidő

MEGYEI KÖRKÉP - Hőségriasztás van érvényben péntek éjfélig. Fokozottan védeni kell a munkavállalókat a melegben. Aki megszomjazik, ásványvizet kaphat a nagyobb vasútállomásokon.

Tóth Kata

25-27 Celsius-fok körüli napi középhőmérsékletekkel, 40 fok körüli maximumokkal, rengeteg napsütéssel köszöntött be az augusztus.

Tartós hőséget ígér a meteorológia, és a következő napokban várható időjárás miatt dr. Szentes Tamás országos tiszti főorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az ország egész területére. A kánikula és az ebből adódó meleg munkakörnyezet – legyen bár zárt területen, mondjuk egy klíma nélküli irodában vagy a szabadban – rendkívüli módon igénybe veheti az emberi szervezetet, amelynek ilyenkor megnő a folyadékvesztesége. Folyadékpótlásunkra ügyelnek a vasúttársaságok: vizet osztanak; a szombathelyi Fő téren párakapu alatt hűsölhetünk. Speciális szabályok vonatkoznak ilyenkor a munkavégzés körülményeire: fokozottan védeni kell a dolgozókat.

Az építőipari munkások - a munkagépkezelőktől az ácsokig -, a mezőgazdasági alkalmazottak, a parkfenntartók, parkolóőrök is arra kényszerülnek, hogy munkaidejük nagy részét a szabadban töltsék. Szenvednek a melegtől a gyári operátorok, gépkezelők és az irodisták is.

Németh Ferenc hűsíti magát egy palack vízzel. A szabadban dolgozik, a fűnyírás után a kánikulában jólesik a frissítés Fotó: Unger Tamás

A munkavédelemről szóló törvény kimondja: hőség idején, ha a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, zárt munkahelyeken klímaberendezéssel lehet állandó és megfelelő hőmérsékletet biztosítani. Ha ez nem lehetséges, akkor a zárt munkahelyen és a szabadban végzett munkálatok során óránként legalább öt-, de legfeljebb tízperces pihenőidőt kell közbeiktatni. Ezenkívül hűtött védőital - legalább félóránként 14-16 fokos ivóvíz vagy alkoholmentes ízesített ital - és saját részre kiadott ivópohár jár a munkavállalóknak.

Vépen, a sportpályán szorgalmasan dolgoznak a közfoglalkoztatottak, érkezésünkkor éppen füvet nyír Varga Zoltán, Tancsics József és Németh Ferenc. Korán reggel kezdik a munkát a nyári hónapokban és 14 órára végeznek a kánikulában. Ivóvizük, ásványvizük is mindig van a közelben egy hűtőben. A feladataikat úgy osztja be Kajcsos István, a helyi Gamesz vezetője, hogy a napsütötte délelőtti, déli órákban már árnyékban tevékenykednek.

Jól gondolkodik, ugyanis - amint azt Kard Enikőtől, a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya munkaügyi és munkavédelmi osztályának vezetőjétől megtudjuk - a munkáltatónak minden kockázat ellen védenie kell a munkavállalóit. Tennie kell azért, hogy a tűző napon ne dolgozzanak az alkalmazottak, 11 és 15 óra között pedig a balesetveszélyes és magasban végzett munkáknál fokozott körültekintéssel kell eljárni. Meg kell védeni az embereket a napsugárzás káros hatásaitól, azaz a napszúrástól, hőgutától és a bőrkárosodástól is. Ezt, ha a munkakörülmények engedik, laza, szellős, világos ruházattal, lábbelivel, illetve kalappal, sapkával lehet elérni, valamint a bőr védelmét napi többszöri naptejezéssel kell megoldani. Ahol azt a munka jellege megengedi, hideg vizes hűsítő mosdást kell biztosítani. Hőség idején gondolni kell a tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is.

Tancsics József a szomját oltja, a háttérben Németh Ferenc és Varga Zoltán dolgoznak a vépi sportpálya melletti területen Fotó: Unger Tamás

A mostani, embert próbáló hőségben mindennaposak az ellenőrzéseik, tudjuk meg Kard Enikőtől. Telepített (gyárak) és kültéri munkahelyeket is vizsgálnak, az óránkénti pihenőidőt ellenőrzik, ami nem összekeverendő és célját tekintve teljesen független a munkaközi szünettől. Az utóbbit A munka törvénykönyve szabályozza, a pluszpihenőidőt pedig a munkavédelmi törvény.

Ha a munkáltató ezeket a pihenőidőket ledolgoztatja, jogsértést követ el. Gyakoribbak ilyenkor a lakossági bejelentések is a munkavédelmi osztályra: leginkább kereskedelmi egységekben kifogásolják az emberek az eladótér hőmérsékletét vagy a nem megfelelő légmozgást. A munkáltatók jellemzően jól szervezik a munkát, kirívó szabálytalanságot nem tapasztaltak, bár akadnak renitensek. Vannak olyan nagy csarnokok, amelyeket nem lehet jól átszellőztetni, klímával lehűteni, vagy ahol a tevékenység hőkibocsátással jár. Az esetek súlyosságától függően vagy arra kötelezik a munkáltatót, hogy változtasson a körülményeken, a hiányosságon, vagy emellett azonnali határozatot is hoznak, és felfüggesztik a munkavégzést a körülmények javulásáig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!