Hírek

2017.08.06. 16:55

Kánikula után frissítő zivatar: így viseltük el a szeszélyes időjárást

Jellemző e nyár időjárási szélsőségeire, hogy miközben szombaton - az ország egészéhez hasonlóan - az extrém hőségtől szenvedtek a Vas megyeiek, az éjszakai és vasárnapi zivatarok, viharok nyomán 20 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet.

Vas Népe

Szombaton még elsőfokú hőségriadó volt érvényben, annak ellenére, hogy egy erős széllel járó viharzóna már átvonult Vas megyén. Akkor 27 milliméternyi csapadékot mértek. Lapunk fotósai azt kapták lencsevégre, hogyan birkóznak meg a helyiek a hőséggel. A vizek, strandok nagyon népszerűek voltak, ahogy a régió nagy rendezvényein is az árnyékot keresték és a hűsítő italokat, fagyit fogyasztották a legszívesebben. (Egyébként így volt ez országszerte, megdőlt a hajnali melegrekord is.)

Bádi-Baróczi Zita (balra) fagyival hűtötte magát Kőszegen
Fotó: Unger Tamás

A kánikula véget értét Ráduly László, a kőszegi időjárás-előrejelzési Facebook-oldal működtetője is jelezte: egy zivatarlánc állt össze a határainkon túl. Ez lassan haladt az Alpokalja irányába, majd szombat éjjel elérte Vas megyét. A hajnalt folyamatos esőzés, hangos mennydörgés és villámlás kísérte.

Szombat: locsolták az izzó szombathelyi aszfaltot
Fotó: Unger Tamás

Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a kora reggeli órákban a megyén átvonuló zivatarzóna felhőiből Szombathelyen hét milliméternyi eső esett. A zivatarral együtt járó erős szél miatt a tűzoltóktól reggelig egy esetben kértek segítséget, Sárváron egy terebélyes fa dőlt rá egy melléképületre.

A vasvári Rétesfesztiválon forróságban tornáztak
Fotó: Unger Tamás

Vasárnap kora délután aztán újra esni és dörögni kezdett, kisebb megszakításokkal érkeztek a zivatarok a megyeszékhely fölé is. A meteorológiai szolgálat adatai szerint vasárnap délután Szombathelyen már csak 20 fokot mértek. Sopronban sem emelkedett a hőmérséklet a reggel mért 22 fokhoz képest.

Vasárnapi viharfelhők Szombathely felett
Fotó: Mehlhoffer Tamás

Északnyugaton és az ország középső területein vasárnap délután elsőfokú riasztások voltak érvényben mind a heves zivatar, mind a felhőszakadás veszélye miatt.

A hétvégi Rába-úszást nem csak az emberi versenyzők vették komolyan
Fotó: Unger Tamás

Hétfőn reggel, kora délelőtt a Nyugat-Dunántúl kivételével még több helyen, délután inkább már csak északkeleten lehet eső, zápor, egy-egy zivatar, majd ott is megszűnik a kiterjedt csapadék. Ezt követően már csak elvétve lehet futó zápor. Emellett többfelé megerősödik, északkeleten és zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a szél. Napközben egyre inkább napos idő valószínű. A leghidegebb órákban 15-20 Celsius-fok lehet. A nappali maximumok általában 22-28 fok között alakulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!