Hírek

2017.08.21. 16:20

Kétszáz éves házat újított fel egy körmendi gyermekorvos

MOLNASZECSŐD Ha valaki azon gondolkodna, hogy rendbe hoz egy régi parasztházat, nem lesz könnyű dolga, de mint a példa mutatja, megéri.

Pintér Viktória

Egy körmendi gyermekorvos, dr. Abdel Hameed úgy döntött, hogy felújít egy kétszáz éves vályogházat Molnaszecsődön. Ismerősei azt mondták, jobb lenne a földig rombolni, úgysem lehet már vele kezdeni semmit. Ő viszont kitartott az elhatározása mellett. Tudta, hogy sok munka lesz, tudta, hogy nem egy nyári tatarozásra készül. A felújítás négy évig tartott, azóta azonban még egy házat épített a telekre.

Az 1818-as, felújított, tornácos ház. A szerkezetéhez nem nyúltak, semmit nem vettek el belőle, mindent csak újítottak. Először a ház melletti kutat ásták ki. A forrás állandóan táplálja, így mindig van víz benne. A ház a felújítás után magánrendelőként is funkcionál. Fotó: Szendi Péter

A gerendák nem hazudnak, árulkodik a beléjük vésett évszám. Az elsőt 1818-ban állították, az utolsót pedig 1824-ben. Ma műemlékként tartják számon a felújított házat. A tulajdonos azt mondja, a faluban nincs még egy ilyen gerendás, tornácos ház, és Vas megyében is nagyon ritka. Ezért is akarta meghagyni, hogy tanúskodjon a régi időkről, az akkori szokásokról. Igyekezett mindent az eredeti állapotában megtartani és azt felújítani. Nem akart kompromisszumokat kötni. A falak vályogból vannak, a gerendákat lekezelték, a házban lévő cserépkályhát újrarakták. Hameed elmondása szerint a legtöbb munkát a szú elleni harcok adták, hiszen a kétszáz éves tornácgerendákat és a tetőgerendákat nemcsak megtisztították, hanem védőréteggel is bevonták, hogy ne költözhessenek vissza a kártevők.

A kert minden évszakban új arculatot kap. Nyáron golgotavirág, leander, muskátlik, enciánok, díszcserjék, tuják borítják a területet. A hátsó részen egy fügefa is terem Fotó: Szendi Péter

Annyira megtetszett neki a ház, hogy itt rendezte be magánrendelőjét is, ahova az egész megyéből érkeznek páciensek. Az orvos hisz abban, hogy ilyen környezetben gyorsabban gyógyulnak a betegek. Ezen a helyen teljesen más az orvosi rendelő hangulata, nem egy rideg környezet várja a betegeket. Otthonosabb, nem rémiszti meg a gyerekeket.

A ház homlokzatát díszítő mozaikot Horváth János kőfaragóművész készítette. A mérleg az igazságot szimbolizálja, az egyensúly megtalálását a régi és az új között. Hameed azt mondja, hogy a régi építészet, a régi igazság olyan erős, hogy lehet rá építeni. Mesélte, hogy először a kertben lévő kutat tették rendbe. Kútásók segítségével kitisztították, és sikerült visszaállítaniuk az azt tápláló vízforrást, amely azóta is folyamatos vízellátást biztosít.

A homlokzatot két cserépmozaik díszíti. Az alkotásokat Horváth József készítette Fotó: Szendi Péter

A házban nem volt se víz, se gáz, se áram. Mindent be kellett vezetni, ki kellett találni a helyét. Minden munkában részt vett saját kezűleg is. Így érezte, hogy ez az ő otthona lesz.

A fűtést például cserépkályhával és gázkazánnal felesben oldja meg. Azt azért elárulta, hogy a cserépkályha sokkal hangulatosabb, és teljesen más az a meleg, amit sugároz: egyszerűen otthonos. A kerttel különös gonddal foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!