Hírek

2017.08.21. 17:40

Pillangó(ujjú) kisasszonyok az utcán- stílusos rómaiak a karneválon

Évről évre egyre többen gondolják úgy a vasi megyszékhelyen, hogy a karnevál idején római kori ruhába bújnak. Nemcsak a felvonulók, hanem a civilek is szívesen korzóznak korhű ruháikban a belvárosi utcákon. Megmutatjuk, idén mi a divat az autentikus öltözékeknél.

Vadas Krisztina

Az előző évekhez hasonlóan ismét szemkápráztató római ruhákkal várják a vásárlókat az Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakképző Iskolájának Aréna utcai szalonjában. A tanárok és diákok évről évre újítanak a tunikákon, így idén is megnéztük, mi lesz a divat a karneválon.

Gáspár Eszter és Szanati Mátyás már felpróbálták az idei kollekció darabjait  Fotó: Unger Tamás

A legfontosabb persze, hogy korhű, autentikus darabok kerüljenek a vállfára - mégis a jelenkor trendjeihez igazítva. Így a tavalyi ujjatlan darabokkal ellentétben idén a denevérujjú ruhák vannak többségben - ez a fazon a hétköznapi divatban is újra nagy népszerűségnek örvend a tervezőknél.

A legnagyobb újítást mégis a kiegészítők sorában fedezhetjük fel. A szütyő mellett most már több kisebb, a ruhához illő elemmel dobhatjuk fel megjelenésünket.

Egymásnak adják a vásárlók a kilincset az Aréna utca 8. szám alatti karneváli szalonban: amióta felélesztették a Savaria Történelmi Karnevált, azaz immár 18 éve, a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakképző Iskolájának (egykori Teleki Blanka Szakképző Iskola) tanulói varrják a korhű karneváli öltözékek jelentős részét. De nemcsak a hagyományos, klasszikus tunikákat találjuk meg a kínálatban, hanem minden évben előrukkolnak valami újítással is. A tervezésnél ugyanis figyelembe veszik a modern kor vásárlói igényeit.

Gáspár Eszternek Tóthné Kecskés Tímea segített választani: az új kollekció darabjait mutatta Fotók: Unger Tamás

- A tervezés alapja mindig az autentikus, korhű római öltözék. A színeket, a formákat ez alapján választjuk ki, de megpróbáljuk évről évre modernizálni a fazonjainkat - tudtuk meg Tóthné Kecskés Tímeától, aki a szabászat során, az előkészítésben segít a diákoknak. - De fontos szempont, hogy a korhűség mellett mindig a jelenkor divatjához igazítsuk a ruhákat. Ezeket az újításokat főképp a vonalvezetésben, a formában tudjuk megvalósítani - tette hozzá.
Tavaly az ujjatlan és az aszimmetrikus fazon volt a jellemző a ruhák kialakításánál, idén kevesebbet láttatnak, ám sokkal kecsesebb alakot varázsolnak a tunikák.

A praktikus telefontokot rögtön kipróbálta Eszter

- Az ujjatlan fazon helyett most a denevérujjú, kámzsás nyakú ruhák vannak többségben. A nyak- és a derékrészt hangsúlyoztuk díszítőelemekkel. A tapasztalatok alapján szeretik a nők, ha a tunika idomul az alkatukhoz, követi a testük vonalait, ám a vállukat, felkarjukat szeretik kicsit eltakarni. A denevérujj most egyébként is hódít a divatban, nagyon sok tervező használja ezt a fazont, így a mai korhoz is igazodik a viselet. Emellett előnye, hogy fiatal és idősebb hölgyek egyaránt viselhetik, mindenkinek jól áll - részletezte Tímea.

A denevér helyett azonban akár pillangóujjnak is nevezhetnénk a fazont, ugyanis ha felemeli a viselője a karját, akár a pillangók szárnya, úgy emelkedik meg az anyag.
A színekben továbbra is a fehér, a bordó, az arany és az ezüst dominál, nem véletlenül.
- Mivel a rómaiak csak természetes anyagokkal, például bogyókkal tudták színezni az anyagokat, nem volt túl sok lehetőségük. Viseleteikben a fémek és a föld színei voltak a jellemzők, ezért használjuk mi is ezeket - mondta el Tímea.

A legnagyobb újítás azonban a kiegészítők között fedezhető fel. Ma már elképzelhetetlen az életünk okoseszközeink, főleg a mobiltelefon nélkül, ám ez nem illik a korhű római öltözékhez. Ezért a tervezők kitalálták, hogy minden ruhához varrnak egy színben, díszítésben, anyagban passzoló, övre csatolható telefontokot. Így senkinek sem kell azon gondolkodnia, hogy hová rejti majd el kütyüjét. A másik dolog, amely eddig nem volt a kínálatban, az a fonott fejpánt. Szintén az öltözékhez igazítva, mindenféle színkombinációban elérhető. A szütyő pedig klasszikus alapdarab a kiegészítők között - ezt már a rómaiak is használták. Ha valaki nem szeretne teljesen beöltözni, akkor önmagában ezekkel a kiegészítőkkel is megteremtheti a karneváli hangulatot, belehelyezkedhet a római korba. Emellett természetesen egyoldalas, vagy átvetett palla is kérhető a tunikákhoz. A felhasznált anyagokban törekszenek a természetességre.

Gáspár Eszter és párja, Szanati Mátyás átérezték a római hangulatot

- Elég nehéz manapság teljesen természetes anyagokat beszerezni, de a legtöbb ruha vászonból készül. Persze vannak nejlonosabb anyagúak is, de nem azok a jellemzők - hallottuk Tímeától.
Megtudtuk azt is, hogy a gyermekruhák a legkelendőbbek, azok közül is inkább a kislányoknak szánt darabok.
- A legtöbbször anyuka és kislánya jönnek ruhát választani, de ilyenkor az esetek nagy részében az anyuka is kedvet kap, és magának is keres valamit. Ha családostul jönnek, akkor a férfiaknak sincs menekvés: apuka és a fiútesó is beöltözik - mondta nevetve.
A szalonban egyénként minden korosztályra gondolnak: nullától 99 éves korig bárki talál magának megfelelő római kori öltözéket -
természetesen a mai kor trendjeihez szabva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!