Hírek

2017.08.15. 18:10

Visszajárnak a celldömölki vasutasok

CELLDÖMÖLK Hosszú évek óta hagyomány, hogy a vasutas gyökereiről ismert város vendégül látja azokat, akik évtizedeket töltöttek a nagy állami cég szolgálatában és ma is nagyon büszkék korábbi hivatásukra.

Gyuricza Imre

A KMKK Móritz Sándor termét megtöltötték a sok helyről érkezett vendégek, akik már nem is egészen tekinthetők vendégeknek, mert évről évre visszajárva régi ismerősként érkeznek. Szombathelyről, Székesfehérvárról, Sopronból, Tapolcáról és számos egyéb helyről utaztak Celldömölkre a volt vasutasok. Szomorú, egyben megható pillanatok voltak, amikor felállva adóztak országos elnökük, Horváth László és a helyi szervezet korábbi vezetője, Czigány Gyula emlékének - mindketten a közelmúltban hunytak el.

Majthényi László közgyűlési elnök köszöntötte elsőként a résztvevőket. Külön is megemlékezett az elhunyt klubvezetőkről, akikkel kitűnő személyes kapcsolatot ápolt. Beszédében hangsúlyozta, hogy Celldömölk városa évszázados vasutas múlttal büszkélkedhet, amely ma is erős kapcsot jelent a vasút és a város között. Kitért az elődök bölcsességére, akik nem kellemetlen, füstös, zajos valamit láttak a korabeli vasútban, hanem a gazdaság fontos, új szereplőjét, amelynek ez a város a felemelkedését köszönhette, és vasutasdinasztiák lakják ma is a várost, amely büszke vasutas múltjára.

Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke is köszöntötte a találkozó résztvevőit Fotó: Gyuricza Imre

Fehér László polgármester visszatekintett a nyugdíjasklubok találkozóinak évtizedes celli hagyományaira. Hangsúlyozta: a város eddig is támogatta, és a jövőben is támogatni fogja a helyi nyugdíjasklub és az itteni találkozók szervezését. Ismertette a jövőbeni terveket, azt, hogy a Ság hegy lábánál működő Kemenes Vulkánpark területén vasúti emlékpark létesül, amely számos új látnivalóval szolgál majd az időközben múzeumi minősítést elnyert intézmény mellett. Mint mondta, ehhez szívesen fogadják az országszerte működő vasutasklubok és a helyiek segítségét is.

A polgármester negyven ember részére belépőt adott át a Vulkán fürdőbe, és felhívta a jelenlevők figyelmét a közelgő programokra: a búcsúra és a szeptember közepére előrehozott szüreti rendezvényekre.

Németh István, a klubok szövetségének országos elnökségi tagja és Pálné Horváth Mária, az intézmény igazgatója is köszöntötték a megjelenteket. Az ünnepi összejövetel kulturális műsorral folytatódott, majd véget érni nem akaró beszélgetés, nosztalgiázás töltötte ki a délutánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!