Hírek

2017.08.09. 16:50

A csűrökben van a termés, biztosított az ország kenyere

CHERNELHÁZADAMONYA - Mennyiségben és minőségben is kedvező volt idén a magyar búzatermés. A hazai szükségleteket fedezi a megtermett gabona, idén is lesz lehetőség exportra.

Tóth Kata

- A számadás ideje van az egész országban. A gazda egész évben azért dolgozik, hogy a csűrben, biztonságban legyen a betakarított termése. A legszebb mondat, amit egy agrárszakember elmondhat: az ország kenyere biztosított - fogalmazott beszédében dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az idei aratási szezont lezáró sajtótájékoztatón, Chernelházadamonyán, a Kukucsa majorban. Számokkal is szolgált: a Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint 958 ezer hektáron vetettek ebben a szezonban búzát a termelők; 5,2 tonna termésátlaggal lehet számolni hektáronként az évben, 5 millió tonna őszi búzát takarítottak be. A fenti adatok ismeretében kijelenthető: az ország búzaszükséglete idén megtermett, sőt mintegy 2,3 millió tonna exportra is jut.

Szabó Gábor, a Nestlé Purina CEE beszerzési és beszállítói fejlesztési igazgatója, Bodorics Pál, a Répcevölgye 2001 Kft. ügyvezetője, dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és a háttérben Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója szemrevételezik a búzát a Kukucsa major magtárában Fotó: Szendi Péter

Minőségi különbségek

Nagy István nem hagyta szó nélkül a minőségi különbségeket. Példával illusztrált: Magyarországon jellemzően 40 százaléknyi az étkezési búza, 60 százaléknyi takarmányminőségű búza terem. Idén kiegyensúlyozottabb az arány: 50-50 százalékos. Vas megyében a megtermett búza 70 százaléka malmi minőségű, étkezési, ami kiváló aránynak számít - mutatja a gazdák szakértelmét. Az agrártárca képviselője felhívta a figyelmet: kiélezett a verseny a gabonapiacon az egész világon. 2016 rekordesztendőnek számított, éppen ezért nyomottak a búzaárak. A rekordhoz képest hét százalékkal kevesebb búza termett idén Magyarországon, ugyanakkor az elmúlt ötéves átlaghoz képest 0,8 százalékkal mégis több.

Lényeges a szakmai háttér

Hangsúlyozta: ma már nem elég földterülettel és megfelelő gépekkel rendelkezni. A versenyben az eredményességet egyre inkább az határozza meg, hogyan tudjuk ellensúlyozni a klimatikus hatásokat, a szélsőséges időjárást, a talajbeli különbségeket, és hogy milyen a gazdálkodó szakmai háttere. Növénytermesztéssel, mezőgazdasággal foglalkozni és eredményesen helytállni a piacon szakmai kihívás. A magyar mezőgazdászoknak szakmai megújulásra kell törekedniük például a talajművelésben, a növényvédelemben, a gépesítettségben, az alkalmazott technológiákban - ezek mind a versenyképességet javítják.

Nem volt rossz évük

- A búza fehérje- és sikértartalmát tekintve jobb az idei minőség, mint az elmúlt évek átlagai, a fajsúlyok viszont gyengébbek - kezdte értékelését a Kukucsa major gazdája, Bodorics Pál. A major magtárában vizsgálták meg az idei gabonát. Kiderült, hogy a késői búzák kicsit megsültek. A magtárban szálkás - korai - búzát szemrevételeztek: azt még június 29-én, Péter-Pálkor kezdték aratni. Vas megyében a különböző településeken hasonló minőségű búzát arattak, a mennyiség viszont elmaradt a várttól: sok helyen az öt tonnát sem érte el. Bodorics Pál büszkén számolt be: gazdaságukban 6,8 tonna lett az átlaghozam. Igaz, mondta a gazda, sokat költenek a búzára és a többi növényre is. Hozzátette: nagyon kevés, összesen 330 milliméternyi csapadékot kapott a vegetációs időszakban a búza, és a téli és késő őszi fagyok, valamint az aratás idején tapasztalható viharos időjárás megnehezítette a dolgukat.

A major udvaráról indult az a traktor és pótkocsi, amely az első szállítmány idei búzát vitte a büki gyárba Fotó: Szendi Péter

Elkötelezettek a magyar beszállítók felé

A magyar gabonapiac fontos szereplője a Nestlé. A multinacionális élelmiszergyártó vállalkozás az elmúlt tíz évben több mint 900 ezer tonna magyar gabonát vásárolt fel, és a kezdetektől elkötelezett a magyar beszállítók mellett. Az itteni alapanyagok jó minőségűek, ami döntő jelentőségű a késztermék minősége szempontjából, jelentette ki Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója.

A sajtótájékoztatón - amelyen Ágh Péter országgyűlési képviselő is megjelent - elindult a Kukucsa major udvaráról az a traktor és pótkocsi, amely az első szállítmány idei búzát vitte a vállalat büki gyárába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!