Hírek

2012.10.26. 16:48

A miniszterelnök az Illés Akadémián

Szombathely - Kora délután a Illés Béla Football Akadémián tett látogatást Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor. A politikus újabb pályák építésére biztatta a város vezetését, és eldőlt: a Rohonci úti sporttelep az önkormányzat tulajdonába kerül.

Pum András

A délelőtti LUK Savaria Kft-beli üzemcsarnok-avatást követően kora délután az Illés Béla Football Akadémián magánlátogatáson járt Orbán Viktor miniszterelnök.

A sporttelepre érve a közismert "Illés Béla a legnagyobb király!" üdvözléssel köszöntötte egyik házigazdáját, az akadémia névadó-alapítóját, Illés Bélát. Majd dr. Puskás Tivadar polgármester, valamint helyi és országgyűlési politikusok és természetesen az akadémia vezetői társaságában hosszasan beszélgettek a magyar futballról, az akadémiai rendszerről. Ha jól hallottuk, Orbán lelkesen mesélte, hogy anno még a magyar válogatott meccsein a "B"-középben szurkolt Illésnek.

Orbán Viktor közben azért bele-belepillantott az egyik pályán zajló Haladás-Illés Akadémia - Vasas U19-es meccsbe is - egy vasi bombagólt is elcsípett. Ezután akadémisták segítségével újraélesztési gyakorlatot prezentáltak egy kihelyezett sátorban, és közben érdeklődött, hogy alakul egy-egy napjuk a fiataloknak és ki milyen messzriől érkezett Szombathelyre. Amikor meghallotta, hogy ketten Nyíregyházáról jöttek, és általában kéthetente mennek haza, azt tudakolta, hogy édesanyjuk könnyen engedte-e el őket. Az igen válasz láthatóan megnyugtatta. Ennek végeztével meglepetésként egy csinos, szőke hölgytől 10-es számú, Orbán feliratú, Haladás-Illés Akadémia mezt kapott ajándékba a miniszterelnök. Meg is jegyezte: a 10-es szám kötelez, mire Halmai Gábor viccesen hozzátette: "Korábban Illés meze volt, csak lekaparták a feliratot róla..". Majd bemutatták neki az akadémia egyik legtehetségesebb növendékét, az U17-es válogatott Rácz Barnabást is. Végezetül fél órán át zárt ajtók mögött tárgyalt az akadémia és a város vezetőivel.

A körülbelül egy órányi látogatás végén még Kuttor Attilával is összefutott Orbán Viktor, és pár perces anekdotázásba kezdett az egykori kiváló védővel.

A miniszterelnök is látta, hogy a rengeteg gyereknek kevés a meglévő pályák száma az akadémián, arra biztatta a polgármester urat, hogy az önkormányzat segítsen újabbak létesítésében - mondta Illés Béla. - A pályaépítésnél ugyanis a 70 százalék TAO-s forrás mellé 30 százalék önrész szükséges, nos, utóbbit állhatná a város.

- Orbán Viktor a Haladás valamennyi labdarúgóját ismerte, és hosszasan beszélgettünk az immáron székesfehérvári Kovács Istvánról, valamint Radó Andrásról is. De Orbán Viktor tisztában volt azzal is, hogy a fiatal Rácz Barni a héten két gólt rúgott az olasz válogatotnak - jelezte Tóth Miklós.

- Orbán Viktor délelőtt a polgármester úrral tárgyalt, és megszületett a döntés, mely szerint a Rohonci úti stadion a MÁV-tól ingyenesen önkormányzati tulajdonba kerül. A folyamatnak időigényes az átfutása, de maga a fejlemény óriási jelentőségű - tudtuk meg Marton Zsolt alpolgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!