Hírek

2006.05.22. 11:53

A román hírszerzés szerint Magyarországról és Szlovákiából hurcolták be a H5N1-et

Bukarest (MTI) - Magyarországról és Szlovákiából importált élõ baromfival érkezett az erdélyi Brassó megyei Feketehalom egyik baromfineveldéjébe a májusi romániai madárinfluenza-járványt elõidézõ H5N1-es vírus - közölte hétfõn késõ este nyilvánosságra hozott sajtóközleményében a román hírszerzõ hivatal (SRI).

Mórocz Zsolt

A SRI szóvivõjének közleménye szerint a májusi madárinfluenza-járványt elõidézõ vírust Magyarországról és Szlovákiából importált fertõzött pulykacsibékkel hurcolta be Romániában az erdélyi Feketehalom nevû helység egyik baromfineveldéjének tulajdonosa.

Az elõzetes letartóztatásban levõ baromfitelep tulajdonosa állítólag 48 ezer napos pulykacsibét importált Magyarországról. A pulykacsibék több mint fele aztán hamarosan elpusztult, s az elhullott állatokat a törvénysértõ tulajdonos titokban, a város határában hanyag módon földelte el, s az elhullott pulykanövendékek temetõje a gyorsan terjedõ fertõzés forrásává vált - jelentette a SRI-közleményre hivatkozó román média.

A SRI bekapcsolását a járvány okainak és kiinduló pontjának felderítésébe Traian Basescu államfõ Gheorghe Flutur mezõgazdasági miniszter felkérésére rendelte el - emlékeztettek román hírforrások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!