Hírek

2014.01.30. 11:05

Nemzetközi díjat kapott Kolláth Zoltán

Szombathely - A Dark Sky Protector Award - A sötét égbolt védelmezője díjat adományozta a Nemzetközi Csillagos Égbolt Szövetség (International Dark Sky Association, röviden IDA) prof. dr. Kolláth Zoltánnak, a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kar egyetemi tanárának.

Burkon László

A tudós az elismerést a teljes égboltot lefedő képfeldolgozásáért kapta, amelyet a csillagoségbolt-parkok fényszennyezési felméréséhez fejlesztett ki.

Az elismerésnek ezt a formáját 2011 óta adja ki az IDA, azok a személyek vagy szervezetek kaphatják meg, akik tevékenységükkel jelentősen segítik a szövetség azon küldetését, hogy megőrizzék az éjszakai égboltot a minőségi kültéri világítás létrejöttének elősegítésével. Legutóbb 20 díjat osztottak ki a szövetség éves közgyűlésen.

A díjazottak között szerepelt az USA Nemzeti Park Szolgálat Éjszakai Égbolt Csoportja egy fényszennyezést jellemző mérőszám kidolgozásáért, továbbá az Arizonai Egyetem egy világítási rekonstrukcióért. A díjazottak döntő többsége amerikai, rajtuk kívül a magyar elismerés mellett egy indiai és egy német ismeretterjesztő, továbbá egy holland szervezet kapott díjat.

A Kolláth Zoltán által kifejlesztett eljárással további magyarországi felméréseket is terveznek, a Nyugat-magyarországi Egyetem Kitaibel Pál Doktori Iskolájában pedig egy PhD-program is indul 2014-ben, ami további tudományos kutatásokat is lehetővé tesz a témában. Mint ismert, a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kara a Doktori Iskolában történő programindítással az első szombathelyi egyetemi karrá válik 2014-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!