Hírek

2015.01.20. 17:38

Ahol megtalálták, ott nem keresték – így lett meg a halott nádasdi férfi

Nádasd - Feltehetően kihűlés okozta a két hónappal ezelőtt eltűnt nádasdi férfi halálát. Azon a területen ahol hétfőn megtalálták, nem keresték a kutatócsapatok. Szakértők szerint a bozótos területen nagyon könnyű eltévedni.

Szendi Péter

Ahogyan hétfőn beszámoltunk róla, feltehetően megtalálták a két hónappal ezelőtt eltűnt nádasdi férfi holttestét a Rába folyó és a Csörnöc patak által határolt területen. Az első információnkkal ellentétben azonban nem vadászok bukkantak a férfi testére, hanem a Pinkamente Vadásztársaság alkalmazottja, Dóczi Gyula, aki pontosan elmondta, hol és hogyan talált rá.

Dóczi minden héten, kedden és csütörtökön vadakat etet az érintett területen. Mivel most az út annyira felázott, hogy autóval nem tudta folytatni az útját, így gyalogolni kényszerült a mintegy két méter magas bozótban. Hétfőn tíz óra negyven perckor húsz-harminc vetési varjút látott egy csapatba verődni egy alacsonyabb bokor felett. Mivel a Zala megyei fiatalember ötéves kora óta járja az erdőt, tudta, hogy ez szokatlan jelenség, hiszen általában magaslatokon gyűlnek össze a varjak. Mivel két nappal korábban hajtás volt a területen, így először egy elhullott vadra gondolt, öt méterre kellett megközelítenie a helyszínt, amikor meglátta a férfi holttestét. Éppen ezért, ha a területet korábban át is fésülték volna, akkor is elképzelhető, hogy a kutatócsapatok nem vették volna észre.

 

Információink szerint azonban éppen ezen a területen nem keresték a férfit. Mint ahogyan grafikánkon is látszik, a Rábától pár száz méterre található a hely, ahol rábukkantak, egy régi gázvezeték nyomától viszont alig harminc méterre. Az egykor volt gázvezetéktől azonban csak déli irányban folytak kutatások, mivel senki nem gondolt arra, hogy a férfi ezen is túlment.

Dóczi Gyula szerint valószínűleg az történt, hogy mivel a férfi fényeket látott (erre bizonyíték is van, hiszen eltűnése napján ezt közölte is hozzátartozóival telefonon) elindult a fény irányába, csakhogy valószínűleg ezek nem Halogy, hanem Körmend fényei lehettek. Dóczi Gyula szerint nagyon nehéz a tájékozódás egy sötét erdőben, mivel nincs mihez viszonyítani, a több irányból is érkező fények megzavarhatják azt, aki tájékozódni akar. Az biztos, hogy a nádasdi férfi átkelt a Csörnöc-patakon, majd bement az öthektáros területre, ahonnan viszont már nem tudott kitalálni mivel, mint megtudtuk, innen már nem láthatóak a települések fényei, ezzel elveszthette az összes vonatkozási pontot, ami a segítségére lehetett volna.

Annak idején Dóczi Gyula is kereste az eltűnt férfit az Almásdi erdőben Halogy és Nádasd között, sajnos akkor nem találták meg. Mint elmondta, harminc éve a környéken vadászó ismerősei is hívták már fel azzal, hogy eltévedtek este az erdőben, sőt vele is fordult már elő, hogy nem tudta hol van és körbe-körbe járt, pedig a hozzá tartozó mintegy 5500 hektárból 2 ezer hektáron minden fát meg tud különbözetni egymástól. Így fordulhatott elő, hogy a két hónappal ezelőtt eltűnt férfi is eltévedt, annak ellenére, hogy kiváló helyismerettel rendelkezett. Dóczi Gyula azt javasolja mindenkinek, aki erdőbe megy, hogy mindenképpen legyen nála gyufa, zseblámpa, iránytű, és persze egy telefon. Úgy tudjuk, a szerencsétlenül járt férfi telefonját nem találták meg, valószínűleg azt valahol elvesztette.

A térkép tanúsága szerint attól a helytől, ahol nyomára bukkantak a férfinak, pár száz méterre volt a vasúti töltés, és húsz-harminc méterre az egykori gázvezeték nyomvonala, amelynek mentén több, jól felszerelt magasles is található. A teljesen sötét erdőben azonban ezeket nem lehetett észrevenni. Mivel a területen több vízzel telt árok is található, ha a férfi ruházata átázott a két fokos hidegben, pár óra alatt kihűlhetett. Valószínűleg ugyanis kihűlés okozta a férfi halálát, az idegenkezűség kizárható, de biztosat csak az orvosszakértői vélemény megérkezése után lehet mondani.

Fügedi Balázs a Vas Megyei Mentőkutyás Szakcsoport vezetője társaival öt napon keresztül keresték az eltűnt férfit, sajnos nem jártak eredménnyel

Megmutattuk térképen az érintett területet dr. Fügedi Balázsnak, a Vas Megyei Mentőkutyás Szakcsoport vezetőjének, mivel korábban a speciális mentők öt napon át keresték kutyákkal az eltűnt férfit. Fügedi Balázs megerősített minket abban, hogy ezen a területen nagy valószínűséggel egyetlen kutatócsoport sem járt. Így beigazolódott korábbi feltevésük, miszerint a ténylegesen kutatott területeken (Rába körmendi szakasza, Csörnöc, felsőmaráci erdő, Nádasd nyugati oldala) nem tartózkodott az eltűnt személy. Az észlelési pont kiesett minden korábbi kutatási területből, és a környezet, a mentési munkálatok nehézsége, valamint maga az észlelés is azt bizonyítja, hogy további emberélet veszélyeztetése nélkül az adott terület ebben az évszakban, télvíz idején száz százalékos biztonsággal szinte feltérképezhetetlen volt.

Jegyzet: Az eltűnés vége

Az első mondat a részvété: lapunk együttérzését fejezi ki P. László családjának tragikus veszteségéért. Az eltűnt nádasdi férfi két hónapja kezdődött története  szörnyű bizonyossággá vált hétfőre, hiszen megtalálták a komoly erőkkel keresett férfi testét.

A történetnek nincs tanulsága az ilyenkor előráncigálható közhelyeken kívül. Mint például, hogy tragikus balesetek sajnos történnek. Kérdések annál inkább. Mi történt valójában? Hogyan lehetséges, hogy egy évtizedek óta rutinos erdőjáró eltévedt, és nem került elő?

Választ egyelőre nem kaptunk. A keresésben azonban fontos szerepet játszott a Vas Népe. Szerkesztőségünk hozta nyilvánosságra az eltűnést, és hírünk hatására vált szélesebb körűvé a kutatás. Amikor más médiát már nem engedtek a közelbe, lapunk akkor is együtt járta a lápot a búvárokkal és az erdőt a lovas-kutyás mentőkkel. És az erőfeszítések, amelyet profik és laikusok együtt tettek, tiszteletreméltóak. Akkor sem adták fel, amikor szinte teljesen biztos volt, hogy e történet nem érhet megnyugtatóan véget.

Olvasóink elképesztő érdeklődése kísérte az ügyet, mégis, mint gyakran ebben az országban, néhányan belekeverik a politikát. Facebook-oldalunkon többen pártok neveivel dobálóznak, trollkodnak. Pedig itt nincs helye politikának. Csak a család gyászának és annak, hogy kiderüljön: mi vezetett egy nádasdi férfi furcsa halálához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!