Hírek

2013.12.17. 17:35

Ajándék a város lakóinak

Sárvár - Az idén a 25 éve muzsikáló Csík zenekar adventi koncertjét kapták ajándékba a város lakói: szombaton este a Tinódi gimnázium feldíszített tornacsarnokában játszott a zenekar.

Nagy Ildikó

Immár hagyomány, hogy a város lakói ünnepre hangoló koncertet kapnak ajándékba - az önkormányzati kezdeményezést az idén is nagy örömmel karolta fel az egyik helyi apartman tulajdonosa, aki anyagilag támogatta a rendezvényt.

Tavalyelőtt Szekeres Adrienn, tavaly Mága Zoltán, az idén pedig a tavasszal Kossuth-díjjal kitüntetett, fennállásának negyedszázados jubileumát ünneplő, népszerű Csík zenekar muzsikált a sárváriaknak.

A nagyobb városi rendezvényeknek helyet adó terem - a Tinódi gimnázium tornacsarnoka - az adventi koncertekre mindig megszépül: az idén a hatalmas, feldíszített karácsonyfa mellett a színpadon elhelyezett, mécsesekkel megvilágított kerámiagömbök teremtettek ünnepi hangulatot.

Mondani sem kell, hogy a jelentős néptáncos hagyományokkal bíró városban sokan voltak kíváncsiak az autentikus népzenét játszó, és annak világát a könnyűzenével is sikeresen ötvöző zenekarra. Már a bevonuláskor vastaps fogadta Csík Jánost (hegedű), Majorosi Mariannát (ének), Szabó Attilát (hegedű, gitár), Kunos Tamást (brácsa), Makó Pétert (klarinét, szaxofon), Barcza Zsoltot (cimbalom, harmonika) és Bartók Józsefet (nagybőgő). A taps zúgott, a zenekar tagjai a színpadra léptek, és amikor Szabó Attila - mintha csak otthon lenne - a levetett zakóját a színpadon lévő szék hátára terítette, mindenki érezhette, hogy minden bizonnyal bensőséges, az ünnepi készülődéshez méltó másfél óra következik.

A Tinódi gimnázium feldíszített színpadán a népszerű Csík zenekar muzsikált szombaton este (Fotó: Makrai Tamás)

 

Az ünnepi hangulathoz Lackfi János Hóban, fényben című versének megzenésített változatával ágyazott meg a Csík zenekar, és a kalotaszegi, gyimesi nóták mellett Presser, Illés és a Kispál és a Borz dalai is felcsendültek. A dalok közötti rövid szünetek egyikében Szabó Attila a prímtamburája történetét is megosztotta a közönséggel: a különleges, Mohács környékéről származó hangszert ugyanis Őze Lajos özvegyétől kapta, majd felújíttatta, és a rendszeres használat mellett azóta is nagyon nagy becsben tartja.

A több mint egyórás koncert után hosszan zúgott a taps, amit a zenekar több ráadással hálált meg. Az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen című dal után Majorosi Marianna lépett a mikrofon elé, hiszen talán egyetlen Csík koncert sem múlhat el a Most múlik pontosan című Quimby dal nélkül...

Ami szép, az szép, ami jó, az jó, ami igaz, az igaz, jegyezte meg talán éppen a Te majd kézenfogsz és hazavezetsz című Presser-dal után Csík János, és bizony nem tévedett: a huszonöt esztendeje muzsikáló Csík zenekar sárvári adventi koncertje szép, jó és igaz volt: egy különleges karácsonyi ajándék mindenkinek.

 

Ajándék a város lakóinak

December 22-éig naponta 16 órától tart nyitva az adventi vásár a Kossuth téren. A városi adventi koszorú negyedik gyertyáját vasárnap 16.30-kor gyújtják meg. A Weöres Sándor Színház művészei mellett a Szent László Katolikus Iskola tanulói is műsort adnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!