Hírek

2015.11.09. 18:19

Amikor még sértetlen volt a Püspökvár

Szombathely – Két, fotó, két korszak, egy ugyanazon beállás. Egy, a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár gyűjteményéből való felvételt hasonlítunk össze egy napjainkban készített fotóval.

Kelemen Attila

Első ránézésre is megállapítható, hogy a múlt század első harmadához képest alaposan megváltozott a Székesegyház előtti Templom-tér.

Egyrészt az 1909-ben a Székesegyházzal szemben elhelyezett Szily János szobor – mely Tóth István szobrászművész alkotása – körül tűntek el a kovácsoltvas kerítések, illetve a füvesített terület. Másrészt a háttérben található püspöki palota mutat jelentős – méretbeli – változást. Tudniillik 1945 március 4-én nem csupán a nagytemplomot, hanem a püspöki palotát is bombatalálat érte.

Többek között az itt tartózkodó két piarista kispap halálát okozva. Maga az épület egyébiránt késő barokk stílusú, melyet az egyházmegye első püspöke, Szily János építtetett. A munkálatokat 1778-ban kezdték el, 1783-ban már be is költözhetett a püspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!