Hírek

2014.02.18. 06:02

Tetőzött a Rába - A legmagasabb készültséget rendelték el

Harmadfokú készültség mellett tetőzött a Rába Körmendnél, délután háromkor a vízmérő 445 centiméteren állt.

Bajdó Bettina

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a múlt heti árhullámoknál magasabb vízszintek alakultak ki a Raab és Lapincs vízfolyásokon, a Pinkán, illetve a Gyöngyösön. A Répcén és a Strémen a múlt hetinél valamivel kisebb árhullám képződött. Ezeken a vízfolyásokon a lassú apadás már elindult. A lukácsházi tározó zsilipjeinek a zárása a szükséges időben megtörtént, a tározótérben kedden már lassan ürült a víz.

A Rába hétfő reggel óta áradt, Szentgotthárdon este 20 órakor tetőzött 302 centiméteren. Hétfő reggelre a folyó itt már intenzíven apad, ezért az igazgatóság az elsőfokú árvízvédelmi készültséget megszüntette. Reggel hét órakor a vízállás 232, 16 órakor pedig 123 centiméter volt.

A folyó Körmendnél hétfőn újra áradásnak indult a Pinkán és a Strémen érkező vízhozam miatt. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd reggel hat órától másodfokú, déltől a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelte el. Ezen a szakaszon reggel a vízállás 397, 10 órakor 426 centiméter volt. 13 órakor a 441 centit is elérte a folyó. Itt a délutáni órákban tetőzött a Rába 445 centiméteren. Kedd hajnalban Körmend térségében, a Csörnöc-patak völgyében is megjelent a víz, jelentős területeket öntött el.

A vízügyi igazgatóság szakemberei a helyszíneken éjjel-nappal folyamatosan védekeztek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartottak. A zsilipek zárva voltak, Körmenden a Büdös-ároknál folyamatosan szivattyúztak.

Sárvárnál a folyón kedd reggelre megállt az apadás, gyengén áradni kezdett. A vízállás 10 órakor 108, 17 órakor 120 centiméter volt. Szerda estétől Sárvár térségében is jelentősebb mennyiségű völgyi víz érkezik. A tetőzés a csütörtök reggeli órákra becsülhető 250 centiméter körül. Árvízvédelmi fokozat elrendelésére valószínűleg nem kerül sor.

 

16:10 Változó ár- és belvízi helyzet Vas megyében

Vas megyében az ár- és belvíz miatt lezárt útszakaszok száma ismét nőtt és a korábban érvényben lévő útszűkületekre is még mindig számítani kell.

A 8631-es számú út 0+000 – 1+390 kilométerszelvény közötti szakaszán, Vasegerszeg és Nagygeresd között 15 óra 50 perctől teljes útlezárás van érvényben. 

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a járművezetőket, hogy az alábbi útszakaszokon továbbra is teljes útlezárásra kell számítaniuk:
- a 7445-ös számú út 0+300 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Döröske között;
- a 8708-as számú út 7+050 – 10+446 kilométerszelvény közötti szakaszán, Pinkamindszent és a határátkelő között.  

A rendőrség felhívja az úton lévők figyelmét arra, hogy az alábbi helyszíneken továbbra is útszűkület nehezíti a közlekedést:

- a 7458-as számú út 4+800 – 5+100 kilométerszelvény közötti szakaszán, Apátistvánfalva és Kétvölgy között

;- a  7446-os számú út 3+400 – 5+851 kilométerszelvény közötti szakaszán, Nádasd és Halogy között;

- a 7454-es számú út 0+300 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csörötnek és Vasszentmihály között. 

A rendőrség kéri a gépkocsivezetőket, hogy útviszonyoknak megfelelően, fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel közlekedjenek!

Ár- és belvízi helyzetkép Vasban 15:00-kor

Vas megyében az ár- és belvíz miatt lezárt útszakaszok száma kettőre csökkent és csupán három helyen kell továbbra is útszűkületre számítani a közlekedőknek.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a járművezetőket, hogy az alábbi útszakaszokon kell továbbra is teljes útlezárásra számítaniuk:

- a 7445-ös számú út 0+300 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Döröske között;

- a 8708-as számú út 7+050 – 10+446 kilométerszelvény közötti szakaszán, Pinkamindszent és a határátkelő között.  

A rendőrségi felhívja az úton lévők figyelmét arra, hogy az alábbi helyszíneken továbbra is útszűkület nehezíti a közlekedést:

- a 7458-as számú út 4+800 – 5+100 kilométerszelvény közötti szakaszán, Apátistvánfalva és Kétvölgy között;

- a  7446-os számú út 3+400 – 5+851 kilométerszelvény közötti szakaszán, Nádasd és Halogy között;

- a 7454-es számú út 0+300 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csörötnek és Vasszentmihály között.

A rendőrség kéri a gépkocsivezetőket, hogy útviszonyoknak megfelelően, fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel közlekedjenek!

Délutánra várják a tetzősét

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedden délben 436 cm-es vízállás mellett harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán.  A folyó tetőzésére a vízügyi szakemberek ma 15 órai időpontban, 450 +/- 20 cm-es vízállással számítanak. A Rábán és mellékvízfolyásain levonuló árhullám által veszélyeztetett településeken a katasztrófavédelmi megbízottak és az önkéntes tűzoltó egyesületek folyamatos figyelőszolgálatot látnak el.Az esetleges további védekezéshez szükséges erők, eszközök rendelkezésre állnak.

Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Rába körmendi szakaszán

Vasárnap estétől hétfő délig nagyobb mennyiségű csapadék hullott a vízgyűjtő területünkre, melynek következtében jelentősebb árhullámok alakultak ki a Rába folyón és mellékvízfolyásain.

A Rába vízgyűjtőjén hét közepén és végén még további kisebb, 5 mm alatti eső előfordulhat, de nem valószínű, hogy az érdemben befolyásolni fogja a jelenlegi árhullám levonulását.

Egy férfi áll a Láhn-patak áradása miatt vízzel elöntött udvarán a Vas megyei Gasztonyon 2014. február 18-án. Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rábán Körmendnél a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A készültség 13,3 kilométeres hosszúságban érinti a Rába folyó, valamint a Láhn-, a Pinka- és a Vörös-patak töltéseit is. MTI Fotó: Varga György

A múlt heti árhullámoknál magasabb vízszintek alakultak ki a Raab és Lapincs vízfolyásokon, a Pinkán, ill. a Gyöngyösön. A Répcén és a Strémen a múlt heti árhullámnál valamivel kisebb képződött. Ezeken a vízfolyásokon a lassú apadás elindult.

A Gyöngyösön a múlt hetinél magasabb árhullám képződött, Kőszegnél jelenleg a vízfolyás apad. Kedd reggelre az árhullám Sorkifalud térségében tetőzik. A patakon lévő vízerő telepek zsiliptábláit folyamatosan ellenőrizzük, a belterületi szakaszokon folyamatos megfigyelést tartunk. A Lukácsházi tározó zsilipeinek zárása a szükséges időben megtörtént, a tározótérben már lassan ürül le a víz. E folyamatot az áradás során a tározó uszadék fogó rácsán felhalmozódott nagy mennyiségű uszadék lassítja, melynek eltávolítását a z árvíz levonulását követően haladéktalanul megkezdjük.

A Répcén a korábbinál alacsonyabb árhullám vonul le. Jelenleg Répcevisen apad a vízfolyás. Kedd reggelre az árhullám Tompaládony térségében tetőzés közeli állapotban van.

A Rába folyó hétfő reggel óta áradt, Szentgotthárdon hétfőn este 20 órakor tetőzött 302 cm-rel. Kedd reggelre a folyó már intenzíven apad, ezért Igazgatóságunk az I. fokú árvízvédelmi készültséget megszüntette. Reggel 7 órakor a vízállás 232 cm volt, 10 órakor 188 cm. Szentgotthárd alatt számottevő kiöntés tapasztalható a völgyben.

A folyó Körmendnél hétfő déltől indult újra áradásnak a Pinkán és a Strémen érkező vízhozam miatt. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd reggel 6 órától II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. Ezen a szakaszon a reggeli vízállás már 397 cm volt, 10 órakor 426 cm. Kedden 12.00 órától III. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A 13 órakor mért vízállás már 441 cm volt, a vízügyi, hidrológus szakembereink számításai alapján a tetőzés a kora délutáni órákban, 450 cm-t, vagy azt kissé meghaladó vízállással várható. Körmend alatt is jelentősebb völgyi elöntések várhatóak.

Fiatal férfi gyalogol a Rába áradása miatt vízzel elöntött utcán a Vas megyei Csákánydoroszlón 2014. február 18-án. Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rábán Körmendnél a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A készültség 13,3 kilométeres hosszúságban érinti a Rába folyó, valamint a Láhn-, a Pinka- és a Vörös-patak töltéseit is. MTI Fotó: Varga György

A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken éjjel-nappal folyamatosan védekeznek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. A zsilipek zárva vannak, Körmenden a Büdös-árok zsilipnél folyamatos szivattyúzás folyik. Az érintett önkormányzatokat értesítettük, szükség esetén műszaki segítséget nyújtunk a védekezési munkájukhoz.

Sárvárnál a folyón kedd reggelre megállt az apadás, jelenleg gyengén árad. A reggeli vízállás 103 cm volt, 10 órakor 108 cm.

Szerda estétől Sárvár térségében is jelentősebb mennyiségű völgyi víz megérkezésével kell majd számolni. A tetőzés a csütörtök reggeli órákra becsülhető 250 +-20 cm-rel. Árvízvédelmi fokozat elrendelésére valószínű nem kerül sor.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartanak. Hidrológus munkatársaik folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Hidrológiai mérőcsoportjaik folyamatos vízhozam mérést végeznek. Gátőreik és műszaki szakembereik a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

Megszűnt a sebességkorlátozás Vasban

Az ár- és belvíz miatt hat útszakasz van lezárva és négy út kapcsán kell útszűkületre számítani.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a közlekedőket, hogy a 87-es számú főút 48+636 – 48+887 kilométerszelvény közötti szakaszán, Kőszeg és az országhatár között a sebességkorlátozást 9 óra 15 perckor feloldották.

Felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy az alábbi útszakaszokon továbbra teljes útlezárás van érvényben:

- a 7454-es számú út 0+300 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csörötnek és Vasszentmihály között;

- a 7453-a számú út 15+700 – 17+100 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csörötnek és Rönök között;

- a 7461-es számú út 1+400 – 3+200 kilométerszelvény közötti szakaszán, Rátót és Rábagyarmat között;

- a 7445-ös számú út 0+300 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Döröske között;

- a 8708-as számú út 7+050 – 10+446 kilométerszelvény közötti szakaszán, Pinkamindszent és a határátkelő között;

- a 7446-os számú út 3+400 – 5+851 kilométerszelvény közötti szakaszán, Nádasd és Halogy között.

Az alábbi útszakaszokon pedig még mindig útszűkületre számíthatnak:

- a 7453-as számú út 12+250 – 12+450 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csörötnek és Kondorfa között;

- a 7457-es számú út 3+750 – 4+050 kilométerszelvény közötti szakaszán, Apátistvánfalva és Máriaújfalu között;

- a 7458-as számú út 4+800 – 5+100 kilométerszelvény közötti szakaszán, Apátistvánfalva és Kétvölgy között;

- a 87107-es számú út 0+095 – 0+750 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csákánydoroszló térségében.

A rendőrség kéri a gépkocsivezetőket, hogy útviszonyoknak megfelelően, fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel közlekedjenek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!