Hírek

2010.09.26. 15:10

Árvízveszély: kilépett medréből a Perint Gencsapátiban (képgalériával frissítve)

Több vasi pataknak is veszélyesen magas a vízszintje a szombati heves esőzés miatt. Vasárnap elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Rába körmendi szakaszán; a Répcén, a Gyöngyösön és a Pinkán is jelentős árhullám vonul le az intenzív esőzés hatására - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Vas Népe



A Rábán "csendesen" vonul az ára


A Rába vízgyűjtőjén 45-55 milliméternyi eső hullott, a Gyöngyös és a Répce vízgyűjtőjén pedig elérte a 60-70 millimétert is - tájékoztatott Nádor István igazgató.
   
A Rábán állandó figyelőszolgálatot tartanak, de jelentősebb fokozatot elérő árvízi eseményre nem számítanak - mondta.



Tetőzések, útlezárások
    
A Répce Répcevisnél délben tetőzött, üzembe helyezték a góri árvíztározót, így a vizet sikerült visszatartani. Vízátfolyások miatt le kellett zárni a Bük és Acsád közötti alsórendű utat és hétfőn várhatóan sor kerül a Nagygeresd és Vasegerszeg közötti út lezárására is. Úgy tudjuk, az Acsádhoz vezető úton kiöntött a Répce.
   
A heves esőzés hatására a Gyöngyös patakon bekövetkezett intenzív áradás a Rőti-völgyi vízmű kutakat elöntötte, Kőszegnél a Nemezgyár duzzasztó tábláit is meg kellett nyitni. A Gyöngyös Kőszegnél vasárnap reggel tetőzött 451 centiméterrel.
   
Nádor István hozzáfűzte: ez az árvíz már a befejezés előtt álló lukácsházi tározó zsilipjein keresztül folyt le.
   
Ez a vízmennyiség a tározó alatti medrekből még nem lépett ki, de Szombathelyen a Perint meder "látványosan" megtelt vízzel. Ha ennél nagyobb árhullám, víz érkezett volna, akkor a lukácsházi tározó a többlet vizet már vissza tudta volna tartani - mondta az igazgató.

Reggel Kőszegnél a 87-esen rendeltek el félpályás lezárást - írja a Rádió Szombathely, míg a Tv2 arról számolt be, hogy a Bükfürdőre vezető utat mindkét irányban lezárták.

A legveszélyesebb helyzet szavai szerint Vaskeresztesen alakult ki. A településen a jelenlegit kevéssel meghaladó árvíz már kilépett volna a mederből, ezért itt feltétlenül szükség lenne árvízvédelmi töltés megépítésére - írta közleményében Nádor István.


Kemenestaródfa újra elárasztva


Munkatársunk, Bajdó Bettina  a tavaly elárasztott Kemestaródfa polgármesterét, Szájer Istvánt kérdezte vasárnap délelőtt a helyzetről. A Körmendtől néhány kilométerre, a Pinka és a Strém-patakok összefolyásánál található településen a polgármester szerint kaotikus a helyzet. A víz elárasztotta a szántóföldeket, próbálják menteni az állatokat. A patakok vízszintje vészesen emelkedik, a településvezető szerint 10-15 perc alatt centiméterben is szinte ugyanennyi az emelkedés. A településen  a tavalyi ár mintegy  150 milliós kárt okozott a földeken.

A Pinkán kívül magas a vízállás a Rábán, a Gyöngyösön és a Perinten is.



Pincébe folyt a víz

 A katasztrófavédelem ügyeletén azt a tájékoztatást kaptuk, hogy információik szerint a Gyöngyösön és Pinkán már megindult a lassú apadás, míg a Rába vízszintje még mindig emelkedőben van.

Vasárnap délig 12 helyre kellett vonulniuk a tűzoltóknak, Körmenden egy szakközépiskolánál és egy lakóháznál kellett vízkár miatt segíteniük, Kőszegen egy pincét kellett szivattyúzni, Sótonyban egy ház teteje ázott be.



A Pinka a déli órákban tetőzött Felsőcsatárnál


A Pinka vízállása Felsőcsatárnál is nagyon magas. Siklósi Károly beszámolója szerint a mércénél 30-40 cm szokott lenni, most 4 méter, illetve a 3-4 méternyi széles víz most méteres magasságban, s mintegy 30 méteres szélességben hömpölyög.


Nádor István,  a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjének  tájékoztatása szerint Pinka a déli órákban tetőzött Felsőcsatárnál.

 

Gencsapátiban kerteket vesztélyeztetett a víz

Gencsapátinál tetőzik a Perint, házakat nem, csak a közeli kerteket veszélyezteti a víz - számolt be a helyszínen lévő kollegánk, Bonyhádi Zoltán, hozzátéve, a Gencsapáti -Perenye Polgárőrség tagjai reggel óta folyamatosan figyelik a vízállást, s tartják a kapcsolatot a vízügyi szervekkel.

Mint a település polgármestere, Bodorkós Ferenc elmondta, reggel 8 óra 20-kor értesítették, hogy árhullám várható a patakon. 12 óra tájban apadni kezdett a víz, majd az elmúlt 2 órában, fél három és fél öt között  2 cm-t nőtt, s az Apponyi utcában kerteket öntött el, ám várhatóan ennél tovább nem emelkedik a víz - mondta a polgármester.

Portálunk azt az információt kapta, hogy nagyon magas a Pinka vízállása Szentpéterfánál is. Este fél 7-ig még nem öntött ki, de várható, hogy kilép a medréből a patak.

Kollégánk valamivel este 8 óra előtt jelezte, Szentpéterfán már homokzsákokat pakolnak, ugyanakkor Felsőcsatáron a délihez képest 20 centiméteres apadást tapasztaltak.

A továbbiakban is folyamatosan beszámolunk az eseményekről...


Előrejelzés

Az OMSZ előrejelzése szerint területi átlagban 20 mm feletti eső már egyik megyében sem valószínű. Délután, este a Dunától keletre eső területeken, késő este inkább már csak északkeleten intenzív záporok kialakulása várható, lokálisan jelentősebb mennyiségű, 15-30 mm csapadék kíséretében.

Ár- és belvíz Zalában - Klikk!

 

OLDALTÖRÉS: Másnap - még mindig magas a vízállás, de már apad

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!