Hírek

2012.09.13. 16:50

Az innovációs eredményeket dicsérte a hivatal elnöke

Győr, Szombathely - A régió innovációra épülő fejlesztéseiről, az együttműködésekről tájékozódott Győrben és a város környékén dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke

Burkon László

- Leborulok a  város nagysága előtt - kezdte sajtótájékoztatóját szerdán Győrben, a Széchenyi István Egyetemen dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke, majd így folytatta:  - Fantasztikus az a munka, amit itt láttam, talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy a támogatások eddig Győrben hasznosultak a legjobban.


Majd további értelmezést is adott az első mondatának:
- Nyilván van egyszer az Audi, amely az innovációt meghatározó szellemiséget hozta  Győrbe. Ebbe illeszkedtek aztán azok a cégek, amelyek  garázsműhelyekből indultak, s mára a  multinacionális vállalat  megbecsült partnereivé  nőtték ki magukat. Példaértékű, ahogy  a város, az egyetem és a vállalkozások egymásra találtak. És meg kell említeni azt is, amit eddig sehol máshol nem tapasztaltam: Győrben az önkormányzat lehetővé tette, hogy  az iparűzési adó öt százalékát  innovációra, kutatásfejlesztésre címkézzék.

Dr. Mészáros György elmondta: sorra látogatja a régiós innovációs ügynökségeket - Szombathelyre várhatóan október 2-án jut el -, hogy személyesen is tapasztalatokat gyűjtsön az innovációra kiutalt pénzeszközök hasznosulásáról, valamint ötleteket a készülő innovációs és kutatásfejlesztési stratégiához. A nap összefoglalójaként egyébként nem csak Győrnek jutott ki az elismerő szavakból, hanem a szombathelyi székhelyű Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökségnek is, amikor így fogalmazott: - Nagyon jó partnerre találtunk az ügynökségben és az azt vezető  igazgatóban, Magyar Dánielben. Eredményeiket mutatja, hogy az utóbbi hét-nyolc évben mintegy száznyolcvan projektet menedzseltek, csaknem egymilliárd forint értékű pályázatban vettek részt valamilyen szinten. Ha azt mondom, hogy Győr példát adott az országnak az innováció területén, akkor abba beleértem az innovációs ügynökséget is - mondta az elnök.

Dr. Mészáros György bejelentéssel is szolgált: az Európai Bizottság befogadta Mobilitas elnevezésű pályázatukat, így 2014-ben is lehetőség lesz  egy 1,5 milliárd forintos keretből  hazahívni a külföldön dolgozó magyar elméket. Hozzátette:
- Elkezdődött a 2014 utáni időszak tervezése is, amikor 83 milliárd euró áll majd rendelkezésre az unióban innovációra. Ebből kell minél többet idehoznunk - zárta mondandóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!