Hírek

2014.01.23. 17:18

Körmendi takarék: végnapok

Körmend - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket - közölte a jegybank csütörtökön.

MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását – közölte az MNB csütörtökön a Magyar Távirati Irodával.

A közlemény szerint az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Az MNB azzal indokolta a lépést, hogy a takarékszövetkezet gyenge likviditási helyzete – a korábbi hatósági intézkedések ellenére – tovább romlott, és fennállt a veszélye, hogy nem lesz képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. Az MNB úgy ítélte meg, hogy a takarékszövetkezetben elindult – és a gyors növekedés miatt kiteljesedett – negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfólió és a takarékszövetkezet működési sajátosságai összességében olyan magas kockázatúak, amelyek már nem kezelhetőek egyéb felügyeleti intézkedésekkel. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket, a jogszabályi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelést kielégít.

A takarékszövetkezet közel 13 ezer betétes ügyféllel rendelkezik, az OBA vagyona többszörösen meghaladja a takarékszövetkezetnél elhelyezett betétek együttes összegét. A jegybank minden esetben, ha jogszabályokat sértő gyakorlatot állapít meg, vizsgálja a személyi felelősség kérdését. Ebben az esetben a takarékszövetkezet gazdálkodási helyzetének számottevő romlása – ezen belül egyes konkrét ügyletek – miatt merülhet fel egyes vezető állású személy(ek) felelőssége – szól a közlemény.

Vizsgálat a Körmend és Vidékénél - Nem volt negatív észrevétel

Felügyeleti biztosokat rendeltek el a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!