Hírek

2015.02.05. 13:34

Az Ördögkőtől a Legénycéhig: gencsapáti legendákat gyűjtenek

Gencsapáti – Eddig 17 elemet gyűjtöttek a települési értéktárba, a legendás Ördögkőtől a Legénycéhig. Közülük négyet beajánlottak a megyei értéktárba, a gencsi tojásfestés hagyománya pedig felterjesztés alatt áll.

Merklin Tímea

Értéktárat általában a település önkormányzata által kijelölt, civilekből is álló bizottság szokott összeállítani helyi hagyományokból, tárgyi emlékekből, szellemi örökségből. Gencsapátiban az értéktárba felvett első számú nemzeti kincs természetesen a közkedvelt zarándokhely, a Szentkút – a kápolnával, a stációkkal, a Golgotával, a barlanggal. Bevették a műemlék értékű Plébániatemplomot, a Szent István templomot, az Apponyi-kastélyt, a Szentháromság-szobrot, amely 1777-ben készült, Gencs és Apáti határán áll. Bekerült a dombon álló Apáti kereszt, a Szent Rókus Kápolna a Szentegyház úton a Gencsapáti alsó vasútállomásnál, a  Hunyadi és Zsigra út kereszteződésénél található Bádogkereszt a  „Pléh Krisztussal", a Hunyadi és a Gyöngyös út kereszteződésében lévő „Mária-kép" kápolna fülkében, az ugyanitt fellelhető Szent Vendel-szobor.

A Bádogkereszt. Fotó: A szerző

Szent Vendel-szobor.

Nem maradhatott ki az Ördögkő nevű római oszloptöredék sem, amely 1907 óta áll a mai helyén, a Szentkút felé vezető gyalogúton. A legenda szerint valamikor itt ördögök kergetőztek, veszekedtek, és veszekedés közben dobták ide a hatalmas követ. A nép azért gondolja, hogy csak az ördög műve lehet, mert „ember ilyet nem tud, ördögkő hozzá, hogy ilyet csináljon".

Ördögkő.

A Szentkút este.

Az értéktár további elemei a Szent Flórián szobor, a plébániatemplom előtt álló Hősi emlékmű, Gencsapáti Néptánchagyománya, a helyi hímes tojásfestés és a helyi Legénycéh hagyománya. A Gencsapáti Legénycéh a régi szokás szerint a falubeli legényeket tömöríti, nemcsak munkára, de mulatságra is foghatók e közösségi formában, amelyet 1998-ban alakítottak újjá, hogy továbbvigyék a hagyományt.

Szent Flórián szobor.

Tavaszköszöntő.

A gyűjtés folyamatos,bárki tehet további javaslatokat a helyi értéktárba Bodorkós Ferenc polgármester vagy Varga Albin nevére, az elküldött írásos dokumentum, adatlap alapján, amely Gencsapáti honlapján megtalálható. Az adatlap kitöltése nélkül a javaslat nem vehető figyelembe. A települési értéktár bizottság azt szeretné, ha a falubeliekkel együtt vennék számba Gencsapáti értékeit.

Császár Józsefné tojásfestő népi iparművész.

Legényavatás.

A fiatalok számára külön érdekesség, hogy a középiskolában kötelező 50 órás közösségi munkát is teljesíthetik, ha elkészítik a helyi értékeket feldolgozó fotópályázatot vagy filmet. A legjobbakat díjazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!