Hírek

2006.06.22. 22:00

Az udvariasság a múlté?

<b>Újraélednek a polgári értékek - Az elhelyezkedésnél döntõ lehet a jó modor</b>

Mórocz Zsolt

A márciusban a Spiegel címû lap megbízásából elvégzett felmérés meggyõzõen bizonyította a németek fontosnak tartják az udvariasságot. A megkérdezettek 95 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre játsszon-e ismét fontos szerepet a köznapi életben az udvariasság, az illem.
- Talán azért van ez így, mert ezek az erények biztonságot nyújtanak ebben a rohanó világban, amelyben élünk, fogódzót adnak a különféle divatirányzatok összevisszasága közepette - magyarázza Szatucsek Klára, az ismert tánc- és illemtanár. Egyetértünk abban is a polgárságot végsõ soron nem csak a gazdasági siker tette erõssé és öntudatossá hajdanán. Ebben szerepet játszott fegyelmezett életmódja és erkölcsössége egyaránt.
- Nem szabad általánosítani, de tapaszatalatom szerint az idõsebb nemzedékek udvariasabbak nálunk, mint a fiatalok - magyarázza Szatucsek Klára. - Talán azért, mert a fiatalok körében probléma a figyelmesség. Nem veszik észre hol van, hol lehet szükség a segítségükre. Számukra egy-egy apróság vásárlásakor feljegyezték, hogy az eladó megköszöni-e a vásárlást; forgalmas helyen elejtettek egy papírokkal teli dossziét, hogy megtudják, segít-e valaki összeszedni azokat. Ha udvarias volt a reakció, egy pontot adtak, ha nem, nullát.
A pontok összesítésébõl kiderült a New York-iak a legudvariasabbak. Zürich (Svájc) a második, Toronto (Kanada) a harmadik helyen végzett. Budapest, Bécs, Prága és Madrid visztont hasonlóan udvarias.
- Ez meglep - kommentálja az eredményt egy szombathelyi egyetemista, Kiss Emese. - Ösztöndíjasként egy évig éltem Bécsben. Volt alkalmam bõven megtapasztalni, hogy az osztrák fiatalok mennyire udvariatlanok a lányokkal szemben. Nem egy közülük elvi kérdést csinált abból, hogy ne legyen elõzékeny, ne engedjen elõre soha az ajtóban. Amikor megkérdeztem, miért viselkednek így, a válasz az volt a lovagkor elmúlt, a nõk emancipáltak. Ugyanakkor eleinte meglepett az is, hogy ha valaki a zebrán állt, még nem is lépett le az úttestre, máris megálltak az autók. Utóbb kiderült, náluk ezt a KRESZ elõírja. Összességében mégis azt tapasztaltam a közlekedésben jóval udvariasabbak, elõzékenyebbek az osztrákok, mint mi vagyunk.
A Readers Digest szerint a budapestiek 60 százaléka udvarias. Ezzel az eredménnyel 35 város közül a 11. helyen végzett a magyar fõváros. Kiderült az is, hogy a budapestiek közül a nõk és a fiatalabbak az udvariasabbak. A fiatalok 80 százaléka illemtudó és szolgálatkész, s ezzel a 4. helyet értük el az ifjak rangsorában. A magyar fõvárosban azonban az emberek mindössze 40 százaléka tartotta nyitva az ajtót a mögötte érkezõ számára. Ebben a tesztben a nem túl elõkelõ 22. helyen végeztünk.
A bolti eladók Zürichben és Stockholmban (Svédország) voltak a legudvariasabbak. A két város boltjaiban mindenütt elõzékenyen megköszönték a vásárlást.
A legkevésbé udvariasnak az ázsiai városlakók bizonyultak. Hongkongon kívül minden ázsiai város az utolsó tíz között volt az ajtótartásban, és egyik résztesztben sem értek el 40 százaléknál magasabb arányt. Az európai kontinensen Moszkva (Oroszország) és Bukarest (Románia) lakói mutatkoztak a legkevésbé elõzékenynek és figyelmesnek.
Átment a világ az udvariassági teszten?
Világszerte a felmérés alanyai az esetek 55 százalékában nyilvánultak meg udvariasan. Igaz, több városban ennél jóval magasabb értékeket regisztráltak.
Udvariasak, figyelmesek, illemtudóak vagyunk-e? Tömören, igennel vagy nemmel nehéz erre válaszolni. Mindenesetre törekedjünk rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!