Hírek

2014.08.31. 18:30

Becsöngettek - tanévnyitó ünnepségek szerte az országban

Szombathely, Torony - A hétvégén tanévnyitó ünnepségeket tartottak szerte az országban, így megyénkben is.

Némethy Mária

Szombathelyen a városi tanévnyitó ünnepség helyszíne vasárnap délután az Oladi Általános Iskola Középiskola és Szakiskola udvara volt. A megyeszékhelyen a 2014/2015. nevelési évben 620 kisgyermek kezd járni óvodába, az általános iskolák elsőseinek száma 758. Szombathely oktatási intézményeiben 2400 óvodás, 6305 általános iskolás és 6500 középiskolás kezdi meg mától az új tanévet. Mi Toronyban jártunk, ahol Gazdag Gyula nevét vette fel az iskola.

Az első osztályos Dankovics Kornél és Tutic Olivér láthatóan örült az iskolakezdésnek Toronyban

Bucsuból, Dozmatról és Séből is Toronyba járnak a gyerekek, így összesen 113 diáknak csöngetnek be ma az iskolában, amelynek tegnap óta új neve van. Az iskolai tanévnyitó ugyanis névadó ünnepség is volt vasárnap délután. Nagyon szépen megrendezték. Hagyomány szerint az elsősöket a nyolcadikosok kézenfogva vezették be a tornacsarnokba, ahol az ünnepség zajlott. Egy vers elhangzása után Kovács György polgármester méltatta röviden a névadó Gazdag Gyula érdemeit. Pótolhatatlannak nevezte.

A tanévnyitó és egyben névadó ünnepséggel „Gyuri bácsi” emléke előtt tisztelegtek a toronyiak. A másfél órás rendezvényen fellépett az iskolai énekkar, majd a toronyiak büszkesége, a Boglya zenekar, amelyik kísérte az Ungaresca néptáncosait, fellépett a Toronyi Asszonykórus is. Vastapsot kaptak, amikor előadták a toronyi focicsapat indulóját, amelyet Gazdag Gyula szerzett. Felléptek társastáncosok, mazsorettek, elhangzott fuvolaszóló is. Joó Imre volt polgármester méltatta részletesen Gazdag Gyula érdemeit. Elmondta: nagy pedagógus volt, aki 46 éven át tanított, abból 39-et a toronyi iskolában.

– A falu lámpása volt, aki azt hangsúlyozta: amit érdemes csinálni, azt csak jól szabad csinálni. Az ünnepségen ott volt a két lánya és fia is. Ifjabb Gazdag Gyula  a család nevében szólalt fel, Beszélt az életükről, milyen remek házasságban éltek a szülei. Az édesapjának a sport volt az élete.Fülöp István igazgató azzal nyitotta meg az új tanévet, hogy a szülőkkel együtt tesznek a diákok testi és lelki fejlődéséért, tehetségük kibontakoztatásáért. A Klebelsberg Központtól Sámuel Márta a tanév újdonságait emelte ki. Ezek között megemlítette például azt, hogy megindul a szakfelügyeleti rendszer, s ebben a tanévben már az iskolás gyerekek 60 százaléka ingyen kapta a tankönyvet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!