Hírek

2017.01.12. 20:40

Bezár a körmendi befogadóállomás?

Budapest - Az idegenrendészeti őrizet visszaállítása megoldja a problémákat, és nem lesz szükség a körmendi befogadóállomás működésére - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az idei első Kormányinfó sajtótájékoztatón.

Osváth Sarolta

Lázár János a szerdai kormányülésről szóló beszámolójában elsőként foglalkozott azzal, hogy döntöttek: visszaállítják az idegenrendészeti őrizet intézményét az ország bevándorlással érintett határain. Ez azt jelenti, hogy a menekültek addig, amíg a menekültkérelmüket pozitívan nem bírálták el, nem mozoghatnak szabadon az országban. Abban az esetben, ha a kérelmet elutasítják, a menekült a jogerős elbírálásig sem hagyhatja el a határt.

A miniszter ezzel válaszolt lapunk kérdésére is, amely a körmendi befogadóállomáson kialakult helyzetre és a további, esetleges kormányzati segítségre vonatkozott. Kijelentette: az idegenrendészeti őrizet visszaállítása megoldja a problémákat, nem lesz szükség a létesítmény működésére. Egyúttal köszönetet mondott a város vezetésének és az ott élőknek a hideg idő miatt bekövetkezett krízishelyzet megoldásáért, hozzátéve, hogy az együttműködést a kormány kész fejlesztésekkel respektálni.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az országházi sajtótájékoztatón Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A szigorú intézkedésre a fokozott terrorveszély és a megnövekedett biztonsági kockázatok miatt van szükség - magyarázta. 2017-ben várhatóan súlyosbodik a hazánkra nehezedő migrációs nyomás, és a kormány a magyar állampolgárok védelmében nem engedheti meg, hogy a migránsok között terrorveszélyt is jelentő személyek ellenőrizetlenül mozogjanak bármerre az országon belül. Az Európai Unió vezető testületeinek tárgyalásai sem ősszel, sem év végén nem jártak eredménnyel, Magyarország a kvótákat továbbra is határozottan elutasítja, és elvárja, hogy az általunk választott szolidaritást ismerjék el. Hozzátette: változatlanul problémás a helyzete azoknak a menekülteknek, akik már az EU határain belül vannak. Ráadásul várható, hogy főként a szerb határ felől ismét emelkedik majd a Magyarország felé igyekvők száma, a kormánynak erre fel kell készülnie, ezért fokozni kell a határőrizetet. A kormány határozata azonnal életbe lépett, a belügyminisztert sürgős intézkedésre kérték fel.

Lázár János elismerését fejezte ki a helyi önkormányzatoknak, a segítő egyházaknak, civil szervezeteknek és a lakosságnak, hogy a rendkívüli hidegben segítséget nyújtottak a hajléktalanoknak és a rászorulóknak. Hangsúlyozta, hogy az ország energiatartalékai elegendők, és a következő időszakban is biztonságos lesz a gáz- és a villamosenergia-ellátás.

Beszámolt arról, hogy az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) lezárta a vizsgálatot és 76,6 milliárd forintra megbüntette Magyarországot a 4-es metró építésével kapcsolatos, Demszky Gábor főpolgármester idejében történt szabálytalanságok miatt. A kormány büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. 2017-ben szigorításokat vezetnek be az uniós és a központi kormányzati források felhasználásánál: az eredeti költségek túllépését 15-30 százalékos mértékig miniszteri és igazságügyi szakértői vélemény alapján engedélyezik, 30 százalékon felül pedig tilalmat vezetnek be. A szigorításról hamarosan kormányrendelet jelenik meg.

A Kormányinfón az újság-írói kérdések fő témája Németh Szilárd kormánypárti politikus civil szervezetekkel kapcsolatos kijelentése volt. A kormány senkit nem akar eltakarítani - hangoztatta Lázár János és megértést kért azokkal a politikustársaival szemben, akik érzékenyen reagáltak a külföldi befolyásolási törekvésekre. Elmondta, hogy szerinte mindenkinek joga van megtudni, ki akarja a véleményét befolyásolni külföldről. Az igazságügyi tárca arányos és mindenkire egyformán vonatkozó javaslatot készít majd, azonban ma még egy nem létező előterjesztésről folyik a vita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!