Hírek

2014.06.19. 08:50

Bio- és füveskertet hoztak létre az általános iskola tanulói

Magyarlak, Csörötnek - Az ökoiskolai címmel rendelkező intézmény az idei tanévben még tovább szélesítette értékmentő, valamint értékőrző tevékenységét.

Bajdó Bettina

Sandó Annamária, Dzsida Anna, valamint Nagy Nóra ötödik évfolyamos tanulók büszkék a munkájuk „gyümölcsére". Fotó: Kiss Katalin

A Zöld Béka 2014 környezetvédelmi pályázatnak köszönhetően bio- és füveskertet hoztak létre az iskola tanulói és pedagógusai. Felélesztettek egy szép, régi iskolai hagyományt: az iskolakert művelését. Önerőből hozzáláttak a tereprendezéshez, előkészítették a területet a munkálatokhoz, továbbá felparcellázták az egyes osztályok számára – tudtuk meg Tóthné Köncz Valériátó, a Szentgotthárd és Térsége Iskola Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolájának a vezetőjétől. Hozzátette: komposztálót is kialakítottak az úgynevezett zöld hulladékok számára. Magokat ültettek melegágyba és melegigényes palántákat is neveltek. A kertbe a térségre jellemző zöldségféléket (burgonyát, salátát, zöldborsót vöröshagymát, retket, csemegekukoricát) ültettek és biogazdálkodást folytattak. A programhoz szükséges kerti szerszámok (ásó, kapa, gereblye, ültetőbot) és egyéb tárgyi eszközök beszerzése pályázati forrásból valósult meg.

– Ezen kívül egy füveskertet is létrehoztunk, ezt különféle gyógy- és fűszernövényekkel, például orvosi székfűvel, szurokfűvel, mentával, rozmaringgal, levendulával, bazsalikommal, citromfűvel ültettük be – sorolta a tagintézmény vezetője. – Az egyes fajok mellé ismertetőtáblát helyeztünk el, amelyeken feltüntettük az adott gyógynövény nevét, élettani hatását és felhasználási területét. A tervezés, a gondozás, a növények fejlődésnek követése és dokumentációja, akárcsak a termények folyamatos, időszerű betakarítása a tanárok és diákok együttes munkáját dicséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!