Hírek

2011.02.20. 08:38

Bolondos lakodalom Púpos, Piás Bertalan és Kuglifejű, Lapátfülű Mariska egybe kelt

Farsangvégi vigasságot tartottak szombaton Csákánydoroszlóban. A program böllérversennyel kezdődött, majd felelevenítették a rönkhúzás hagyományát. A móka során Púpos, Piás Bertalan és Kuglifejű, Lapátfülű Mariska fogadott örök hűséget egymásnak.

Bajdó Bettina

 

Különleges, csak az Őrségre jellemző vigadalom a farsang végét jelentő rönkhúzás. Ez a tradíció ma is él. Hajdanán csak abban az esetben tartottak rönkhúzást farsang farkán, ha a faluban előző évben nem köttetett házasság. A bolondos esküvővel szégyeníteni, büntetni szerették volna a fiatalságot a gyámoltalanságáért, azért, hogy nem házasodott meg senki. Az új párhoz évről évre új szöveget, versikéket írtak. Ezen a napon kifigurázták a település népének viselt dolgait is.

 

A településen reggel nyolckor böllérversennyel kezdődött a program a kultúrház udvarán, s amíg a finomabbnál finomabb falatok készültek felelevenítették a rönkhúzás hagyományát.

Délután két órakor felkerekedett a násznép, hogy részt vegyen Púpos, Piás Bertalan és Kuglifejű, Lapátfülű Mariska esküvőjén. A fiatal párt rönkre ültették, melyet hangos nótaszó mellett a násznép húzott, útközben pedig a kisbíró tréfás rigmusokkal szórakoztatta az egybegyűlteket. Előkerültek az elmúlt évek vicces történetei is, például amikor a tökmagszedő felszántotta a kenyeres kocsi tetejét. Bár útközben - a kocsma közelében - lába kelt a menyasszonynak, ám miután a részeges ara visszaült a rönkre, folytatódhatott a nászmenet. Az ifjú párt a kultúrház udvarán adta össze az alkalmi pap, majd ezt követte a lakodalom, ahol hajnalig mulathatott a násznép.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!