Hírek

2016.10.04. 15:41

Brútusz lehet Szombathely legidősebb kutyája

Szombathely – Brútusz már húszéves, körülbelül. A közepes méretű, keverék kutyus macskát tart, megvan a napi rutinja, és köszöni, korához képest jól van. Az állatok világnapja alkalmából jártunk nála.

Bakos Ágnes

Pontosan nem tudni Brútusz életkorát, a gazdái úgy emlékeznek, hogy 13 éve fogadták be, s akkor már bőven nem volt kölyökkutya. Azt mondták, húszéves biztos van az eb. Brútusz Szombathelyen él, és belakja otthona kertvárosi környékét. Délelőtti rutinja, hogy megy egy kört, előbb balra a kaputól, aztán jobbra, bizonyos távolságig ellenőrzi, hogy minden rendben van-e az utcán. Gazdái nem féltik, mindig rendben hazaér.

Fotó: Bakos Ágnes

Nincs egyedül Brútusz: a fekete ebet a napi sétájára is elkísérte fekete-fehér macskája. Együtt is alszanak, de a cica kevésbé barátságos (legalábbis az idegen fényképezőgépes emberekhez), nem akart közös fotót Brútusszal. A kor azért meglátszik az eben: a fogain és a náthán, amire (egyelőre) nem volt hatásos orvosi javaslat. A környék bejárásán és a macskával alváson kívül az orrpucolás is napi rutin Brútusznál, de azért jó erőben van.

Ezt szereti, amikor mondom neki, hogy okos kutya – mondta és mutatta is Brútusz gazdája. A dicséretre feltétlen elégedettség és boldogság a válasz az eb részéről, olyan, mint egy kézzel fogható szeretetcsomag. Sokféle számítást lehet olvasni, hogyan lehet a kutyaéveket emberi korra átszámítani. A legáltalánosabb vélemény szerint hétszeresen kell számolni, szorozni. Ha így számolunk, akkor Brútusz már 140 emberi évet élt meg – félelmetesen sokat. De mi tarthatja életben az ebet? Első ránézésre a gondoskodás és a szeretet. Persze következetesen és rendszeresen! Az kell az ebeknek – és persze a macskáknak, halaknak, gekkóknak, nyulaknak, és minden velünk élő állatnak. Minden nap, nem csak az állatok világnapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!