Hírek

2016.03.20. 19:10

Csak látszólag impozáns a faluház - Három nagyobb beruházást tervez az iklanberényi önkormányzat

Iklanberény - Csak látszólag impozáns a faluház az alig félszáz lakosú településen: beázik a tető minden nagyobb esőzéskor.

Simán Klára

- Javításra szorul az épület tetőszerkezete, mert minden komolyabb esőzéskor beázik, és ez már belül is nyomot hagyott, erősen foltosodik a plafon - a csaknem hat éve fennálló problémáról Berényi Pál polgármester beszélt. Hozzátette, hogy emiatt szeretnék megújítani az önkormányzati épület tetőszerkezetét. Erre kétféle megoldási módszer kínálkozik: vagy szigetelik, vagy csinálnak helyette egy magastetőt. Berényi Pál a drágább, ám tartósabb megoldást favorizálja: alig kerül többe a szigetelésnél, ráadásul ez hosszú távra megoldaná a problémát. A 4-5 millió forintba kerülő beruházásra viszont mindenképpen pályázati forrást szeretne találni a település: a TOP-ban bíznak.

- Egyszer már tárgyaltunk a megyével is erről a helyzetről, akkor úgy tűnt, hogy egy konzorciumban, Simaság, Nemesládony és Iklanberény részvételével kapnánk pénzt erre - mondta a falu első embere. Majd a folytatásban kiderült, hogy sajnos a terv nem megvalósítható, hiszen az épület negyed része orvosi rendelő, és azzal arányosan adtak volna rá pénzt, a maradékot önerőből kellett volna fizetni. Mivel Iklanberény nem tartozik az elmaradott térségek közé, így 75 százalékos pályázatban reménykedhettek volna legutóbb, de ez is kudarcba fulladt. Most újabb pályázati lehetőséget várnak.

Ami a csatornázást illeti, mintegy két évtizede tervezi ezt a falu: azonban speciális helyzetükből adódóan - vagyis túl közel vannak Bükfürdőhöz - a szokásos megoldások helyett egyedi szennyvíztisztítás lenne a megoldás. A polgármestertől megtudtuk, hogy ez azt jelenti, hogy minden portán lenne egy zárt tartály, amelyből a folyadék 3-4 szűrőrétegen menne keresztül, és végül öntözéshez, kerti locsoláshoz hasznosíthatnák a vizet. Az első tartály ürítéséhez azonban mindenképpen kellene továbbra is szippantókocsi. Ami a költségeket illeti: egy-egy háznál milliós beruházás volna, igaz, talán a maximális 90 százalékos támogatottsággal. A polgármester szerint vélhetően ez lesz a megvalósuló megoldás, mert a talajterhelési díj - ami itt hozzávetőlegesen ezer forint köbméterenként - igen magas.

Építenének egy köztéri rendezvényteret is - közölte Berényi Pál. A polgármester elmondta, hogy van sátruk, ezt szokták felhúzni, és a színpadot is megépítik igény esetén, de várhatóan találnak pályázatot erre az ötmillió forintos beruházásra - ezzel megkönnyítenék, élvezhetőbbé tennék a lakosság és a környékbeli turisták szórakozását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!