2016.10.07. 18:55
Csákánydoroszló olaja
Horváthéknál megnéztük, mi történik a száraz tökmaggal egy borongós októberi délelőttön.
Nem mondom meg, mert kinevetne, ha tudná, hogy nálunk mennyi tökmagolaj fogy naponta. Sok. Kovács Gyula a feleségével, Magdolnával várja a sorát: Hegyháthodászról jöttek olajat üttetni. Húsz éve idejárnak, nem éri őket meglepetés. Horváth István és a két Horváth fiú, István és Ervin - vagyis a márkanévként is működő Horváth család - áldásos tevékenysége folytán nagyjából egy óra alatt változik át a 40 kiló tökmag nagyjából 12 liter sűrű, friss, zöld arannyá; Kovácsék most ennyit hoztak. Nagy a család, mindenki szereti a tökmagolajat: Még a pici gyerekek is.
Kovács Gyula és felesége, Magdolna évente kétszer megfordul itt, most 40 kiló tökmagot hoztak
Csak a rend kedvéért jegyezzük meg, hogy az olajtökkel van munka addig is bőven, míg az olajütőbe kerül. Ami a közvetlen előkészületeket illeti: Magdolna rendszerint kétszer átmossa a saját termesztésű olajtökből nyert, kézzel kimagozgatott szállítmányt, hogy hibátlan legyen. Köpeszteni, vagyis a héjától megszabadítani a tökmagot ma már nem kell: olyan fajtával élnek, aminek nincs héja. Szárítani viszont kötelező: Kovácséknak házi készítésű szárítójuk van Hegyháthodászon, fatüzelésű. De az olajütést otthon nem vállalják: arra itt van a csákánydoroszlói kisüzem, ahol Horváth István most élőben mutatja meg a tökmagolajkészítés fázisait.
Akkor vissza az elejére: a daráláshoz száraz tökmagra van szükség
Az első: a darálás. Olajos magvakat darálni nem könnyű, speciális eszköz kell hozzá. És ne feledjük: száraz tökmag! A darálással nyert lisztszerű anyagot a második fázisban dagasztják, só és víz hozzáadásával. Hogy mennyi víz és mennyi só kerül a masszába, a mag állaga, állapota dönti el. A lényeg: hogy ne legyen se több, se kevesebb, mint amennyi kell. Ha túl sok a víz, akkor egy része majd az olajban marad és kocsonyásodik ; ha kevesebb, akkor viszont nem lehet a tökmagmasszát pirítani. A dagasztás kényes művelet , mondja Horváth István, aki az olajütés több száz éves hagyományára és tapasztalataira alapoz: A folyamat ugyanaz, csak az eszközök változtak. A dagasztóteknőt például nagy fémedény váltotta föl. A dagasztással nyert masszából a tűzhelyen fokozatos melegítés hatására kisül az olaj, miközben eltávozik a víz . Sok gyakorlat kell a megfelelő időzítéshez. Túlhevíteni tilos: 100 Celsius-fok fölött értékes anyagoknak mondhatunk végképp búcsút.
A prés mögött a fiatalabb Horváth fiú, Ervin ügyel a részletekre
Összefoglalva: a tökmag megdarálására, dagasztására és megpörkölésére azért van szükség, hogy a növényi rostok kellőképpen roncsolódjanak, meglazuljanak. Ha ez megvan, következhet a ma már szintén gépesített sajtolás. Henger alakú, 200 tonnás présbe kerül Horváthéknál a tökmagmassza: egy réteg massza, egy fémtárcsa , megint massza, megint tárcsa. Így keletkezik a tökmagolaj mellékterméke, a tökmagpogácsa , amelynek szigorúan zöld színűnek kell maradnia; akkor jó. (Itt most zöld, mint mint a méreg.) Eldobni tilos: megőrülnek érte a horgászok - vagyis a halak -, de egyre többen használják a pogácsából nyert tökmaglisztet sütéshez-főzéshez is.
Dagad, pirul a tökmag a Horváth család kisüzemében. A gép saját tervek alapján, megrendelésre Mosonmagyaróváron készült
Hát elkészült: Magdolna hozza a kannát, csurog ragyogva a sűrű, zöld arany, a 100 százalékos tökmagolaj. Vigyázat: olyan sűrű, hogy foltot hagy mindenféle textilen. Megkóstolja? Hát persze! Lehetne ez is a napfény íze. Kovácsék elköszönnek, aztán majd jönnek megint: Évente kétszer megfordulunk itt. .
Lehet, hogy a hegyháthodászi Kovács házaspár kedvességének és közvetlenségének titka is a csodálatos tökmagolajban rejlik? Ki tudja.
Tökmagpogácsa a présből: nem csak a horgászok és a halak őrülnek meg érte
Ezen a szürke, esős őszi napon egymásnak adják a kilincset a bérolajüttetők . De a Horváthék nem csak bérmunkát vállalnak: ők készítik Csákánydoroszló olaját, amelynek messze földön híre van, mert 100 százalékban jótáll magáért.
Ilyen a friss, 100 százalékos csákányi tökmagolaj
Horváth István végzettsége szerint mezőgazdász, őstermelőként 21 éve foglalkozik olajtökkel. Minden áldott napját egy slukk tökmagolajjal kezdi. Ha nem tapasztalta volna, nem állítaná: a tökmagolaj gyógyszer. Ő maga biztos, hogy máris nyert vele 21 évet.