Hírek

2016.08.15. 19:03

Diónyi jég is esett Vasban - Több zivatargóc érte el a megyét hétfőn (videó)

Megyei körkép - Szentpéterfára, Csákánydoroszlóba és Egyházasrádócra is hozott jeget a hétfői hidegfront két zivatargóca, és három szupercella „járt” a megye területén.

Bakos Ágnes

Szombathelyre öt-hat milliméternyi csapadék érkezett hétfőn napközben, jórészt csendes záporból, miközben a nem hivatalos mérések szerint Szentpéterfát húsz milliméternyi eső áztatta - összegezte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Meglepő, de ahogy Ausztria felől hazánkba érkezett a zivatargóc, azonnal délnek vette az irányt, mintha „le-esett” volna, így fogalmazott a szakember. Kora délután, negyed kettő tájban eredt el az eső Szombathelyen. A második zivatargóc már „klasszikusabb” mozgású volt, Szentpéterfa-Vasvár vonalon a Balaton felé mozgott - számolt be az észlelő. A harmadik szupercella Körmend felett fejlődött a hidegfront felhőzetében, az is a Balaton nyugati medencéje felé vette az irányt.

Jégesőt jelentettek a zivatargócok közepéből. Szentpéterfán diónyi, Csákánydoroszlóban cseresznye nagyságú jég hullott. A 8-as főút egy szakaszán mintha tél lett volna, olyan útviszonyok voltak. Hérincs Dávid egyházasrádóci meteorológiai észlelő azt írta a jégről: „zömmel egy-másfél centiméteres átmérőjű, de néhány kétcentis körüli darab is hullott”. A jégeső nem adott munkát a vasi tűzoltóknak - mondta hétfő este Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

- Egyetlen időjárással kapcsolatos bejelentés volt, Körmenden egy háztetőbe csapott a villám, nem sérült meg senki.

Szombathely a heves és intenzív zivatargócok szélét csípte meg - így fogalmazott Pétervári Tibor. A hétfőn érkezett csapadékkal már ötven milliméter feletti az augusztusi összes csapadék, pedig még csak a hónap felénél járunk, és nyolcvan milliméter a sokévi augusztusi átlag. Nem kell sokat „várnunk”, már kedden jöhet az utánpótlás: Vas megyére elsőfokú, citromsárga jelű figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A prognózis szerint a csendes és talán derűs délelőtt után intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat - ismét. És még ezzel sem lesz vége: - Instabil a légkör. Péntekig bárhol bármikor kialakulhat a hétfőihez hasonló zápor - mondta Pétervári Tibor az e heti vasi prognózisról. (Ha a jó oldalát nézzük, akkor ugyan a strandolók nem, de a frissen vetett hónapos retek örül a csapadéknak!)

Jelentős szélerősödést nem hoztak és nem is hoznak a héten a zivatarok, legfeljebb a gócokban és csak ideiglenesen erősödik meg a légmozgás. Nem okozott jelentős lehűlést a hidegfront zivatara hétfőn: Szombathelyen a dél körül mért 25,5 °C-os maximumról két óra alatt 21,7 °C-ig esett vissza a hőmérséklet, aztán kora este 18,4 °C-ot mért a szombathelyi észlelő. A hétfőihez hasonló, 25 °C közeli hőmérsékleti értékek ígérkeznek egész hétre. A mérsékelten meleg időben fülledtség lehet a jellemző, köszönhetően a várható újabb csapadékoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!