Hírek

2013.08.18. 17:57

Négy mázsa krumpli, több száz hagyma, hatvan alkalmi szakács: Guinness

Felsőmarác - Tűt nem lehetett leejteni a falu főutcáján vasárnap. Még a kutyák is elbujdostak, akkora tömeg lepte el a települést.

Kozma Gábor

Igaz, ebben szerepe volt a szemrevaló énekesnőnek, Suzynak és persze a nem túl nagy mélységeket átölelő zene felvezetőjének, Jollynak, No de ez a nap a felhőtlen kurjongatásé, a hideg söré és az önfeledt ünneplésé volt itt úgy, mint másutt az országban. És még valamié, ami miatt feltehetőleg program nélkül is megtelt volna Marác: Guinness kísérletbe kezdtek a helyiek. Mégpedig nagyon eredeti módon. Azt vetették fel, hogy 24 órán át készítenek dödöllét és ezzel bekerülnek majd a nagy könyvbe.

Sütő Kálmán polgármester jót mosolyog a bajusza alatt, amikor az ötletgazdáról faggatom. Maradjon ez a nagy család, a falu titka mondja sejtelmesen, majd igazi lokálpatriótához híven a település eredményeit említi. Miközben finom hagymaillat szálldos, pattog a dödölle és beszűrődik Suzy. Mármint a hangja.

- A fő esemény persze a rekordkísérlet, de nekünk a rendezvénypavilon átadása is az folytatja a faluvezető. Ez egy tízmilliós történet, pályázaton jött össze. A Marácért Alapítvány több mint 1 milliót nyert aztán el a rekordkísérlethez, így nekivághattunk. Remélem, sikerül - mondja Sütő Kálmán, miközben egymást érik a vendégek. Még megtudom, hogy tervezik egy falumúzeum létrehozását a közeljövőben és újabb pályázatokban is gondolkodnak. Az biztos, a 270 lakosú település nem hagyja el magát. Jómagam a családdal este 11-től éjjel 1 óráig konyházunk, akkor a mi reszortunk a dödölle készítés. Összesen 60 alkalmi szakács segít, közte a szomszédos falvakból. De már valaki megjegyezte: ha nyerünk, akkor ők, mármint egy másik falu, szeretné ezt megdönteni. Lesz tehát itt Guinness, bőven mosolyodik el megint a polgármester, de már bele kell vetnie magát a sűrűjébe.

Mi a dödöllét vallatjuk, hát, tényleg jópofa, ennivaló. Kis zacskóba kapunk is, a rekord tárgya ingyen ehető a falunapon. A vasi dödölle olyan, mint az ír viszki, utánozhatatlan.

Felkaptatunk a rendezvénypavilon feletti részre., szép a kilátás. Felsőmarác kiesik a főbb utak sugarából, de ennek is megvan az előnye. A porták rendezettek, s mint halljuk, van igény és szándék a további fejlesztésekre, Így egy kosárlabda pálya és teniszpálya építésére is. A falumúzeum ötlete jó visszhangot keltett, hiszen az itt élők múltját elevenítené fel és ezáltal még jobban kapcsolná a településhez a fiatalokat.

De vissza a falunaphoz. A sztárvendégek sorában Csobot Adél következik majd, de ez még odébb van. Addig is van mit látni, hallani és főleg enni. Megszólítom az egyik alkalmi szakácsot: miben van ez a kaland?

Az ellenőr nem a mennyiséget figyeli, hanem a folyamatos munkát. ez a kísérlet agya, ezt kell hozni 24 órán át. Ehhez pedig kell 4 mázsa krumpli, több száz vöröshagyma, aztán disznózsír, néhány zsák liszt és persze Éliás meg Tóbiás hunyorít a férfi. Jelezve, kell a humor erre az éjszakára. De már szó szerint gyúr a következő csapat. Mégpedig formaruhában, az eseményre utaló felirattal. Aztán megy minden tovább, újabb fellépők az új pavilonban, csak a meleg nem akar enyhülni. Nincs mit tenni, a hastáncosokra várva még egy adag dödöllét kunyizunk. Nem tudni, hogyan csinálják, de észvesztően finom.

Nem titok ez: szívvel kell csinálni és máris tökéletes mondja egy hölgy, és hiszünk neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!