Hírek

2009.08.02. 07:47

Egy évet sem ért meg eredeti pozíciójában a Markusovszky-emléktábla

Opatija (Abbázia) - Tavaly ősszel avatták fel Markusovszky Lajos emléktábláját a horvát városban, az eseményt levélben üdvözölte dr. Ipkovich György szombathelyi polgármester. A táblát a napokban váratlanul áthelyezték.

Kozma Gábor

Markusovszky Lajos csendes, de tudományos szempontból mégis fontos hónapokat töltött a Bellevue szállodában, amely a híres tengerparti korzó közepetáján, frekventált helyen található. A kiváló orvos, akinek a nevét viseli a megyei kórház, abbáziai tartózkodására emlékezvén a helyi magyarságot tömörítő Baross Kör táblát leplezett le a szálloda falán. 

A tavaly őszi eseményt kiemelten kezelte a horvát média. A sokszínű város egységét reprezálandó, beszédet mondott dr.  Muzur polgármester is. Magyar kollégája, dr. Ipkovich György levélben üdvözölte az avatást, a ceremónia végén a szállodában fűzték szorosabbra barátságukat horvátok és magyarok. 

A tavaly őszi emléktábla avatás

Ehhez képest pár nappal ezelőtt váratlanul áthelyezték a táblát. Mégpedig a szálloda oldalfalára, elektromos kapcsolódobozok közé. Olyan előnytelenül, hogy csupán egy koszorú fér el alatta a korábbi kettő helyett. Érdeklődtünk a szállodában, ahol nem adtak érdemi választ. A leginkább érintett Baross Kör pedig nem nyilvánított sem szóbeli, sem írásos véleményt. Információink szerint a rapid akcióról a Muzur doktort váltó új polgármester, egykori hajóskapitány, írásban értesítette a nemzetiségi kulturális kört. 

A tábla új helye  Fotók: Kozma Gábor

A helyszínen látható, hogy a tábla előnytelen helyre került, de, amint azt egy járókelő mondta, Leglalább nem vették le. Az esemény hátterében állhat az új városvezetés másfajta felfogása a multikulturalitásról, de az ok lehet nagyon prózai is: üzlet nyílik ott, ahol eddig a tábla állt.

Elképzelhető, hogy az új tulajt zavarja az emlékhely... Tény, hogy egy évet sem ért meg eredeti helyén az emléktábla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!