Hírek

2015.01.13. 17:30

Egyre több a menekült: kétéves gyermeket is találtak a hétvégén Szombathelyen

Megyei körkép - Az elmúlt hétvégén több illegálisan az országban tartózkodót ellenőriztek a rendőrség munkatársai.

Lisztmayer Zsófia

A múlt héten, Párizsban történt gyilkosságok hatására információink szerint gyakoribbá válnak majd a közúti ellenőrzések. A határrendészet munkatársai általában külső információ nélkül találkoznak olyanokkal, akik illegálisan tartózkodnak Magyarországon. A legtöbb esetben tehát a szolgálatot teljesítők ellenőrzései során derül ki, hogy egy külföldi állampolgár a megfelelő és szükséges papírok hiányában tartózkodik az országban vagy igyekszik átjutni a nyugati határon. A sikeres és hatékony ellenőrzésekhez azonban rengeteg tapasztalatra van szükség. Leginkább azért, mert a Magyarországon is átvezető ugyanis az egyik legnépszerűbb út azok számára, akik Nyugat-Európába menekülnének. Az országba érkező menekültek pedig évről évre többen vannak.

Az elmúlt években egyre több illegális határátlépő próbál Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jutni
Illusztráció: Szendi Péter

Az elmúlt hétvégén három eset történt, amely során illegálisan próbáltak Ausztriába menekülni. Szombaton egy Budapest felől Graz irányába tartó vonatot ellenőriztek a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a szombathelyi vasútállomáson. Az intézkedés során tíz koszovói utast szállítottak le a szerelvényről, mivel nem tudták igazolni jogszerű magyarországi tartózkodásukat. Velük szemben szabálysértési eljárást indult. A rendőrség munkatársai vasárnap, szintén a vasútállomáson ellenőriztek két szír állampolgárt, akik nem tudták hitelt érdemlően igazolni az ország területén történő tartózkodásukat. Kiderült, hogy az ellenőrzött személyek Ausztria felé akarták elhagyni az országot, mivel náluk a rendőrök Bécsig szóló vonatjegyeket találtak. Szintén vasárnap két török férfit is igazoltattak a rendőrök a vasútállomáson. Mivel az intézkedés során az általuk átadott tartózkodási engedély több mint fél éve lejárt, így ők is jogellenesen tartózkodtak az ország területén. Értesüléseink szerint a hétvégén elfogott menekültek között egy kétéves gyermek is volt.

A közel-keleti országokból menekülők többsége Magyarországon keresztül próbál Nyugat-Európába menekülni. Évről évre egyre több migráns érkezik ezért az országba: a legtöbben Szíriából és Afganisztánból jönnek, de az elmúlt időszakban a Koszovóból érkezők száma is növekedett. Az ideérkezők többsége továbbutazik nyugatra, és ott próbál szerencsét. Mint megtudtuk, a magyar hatóságok az osztrák hatóságokkal maximálisan együtt tudnak működni, napi kapcsolatban állnak egymással. Valószínűleg az ellenőrzések is gyakoribbá válnak a következő időszakban, amelyben szerepe van a nemrég Párizsban történteknek is. Az illegálisan az országban tartózkodókat azonban nem egyszerű kiszúrni: sok éves tapasztalatra van szükségük a határrendészet munkatársainak ahhoz, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat. Információink szerint a 2000-es évek végén lett érezhetően több az illegális migráns Magyarországon, az utóbbi években pedig még szembetűnőbb a jelenség. A menekültek egy része embercsempész segítségét kéri, míg a többiek inkább saját maguk próbálják megoldani a Nyugat-Európába jutást. A déli határszakaszon naponta 3-400 illegális határátlépés történik, ami nagyon magas szám. A hatóságok munkáját a lakosság együttműködése is segítheti. Azt, hogy ki kapja meg a menekült státuszt, a bevándorlási hivatal munkatársai döntik el. Egy háborús övezetben található országba azonban humanitárius okokból nem egyszerű visszaküldeni valakit.

A legtöbb illegális migráns Szíriából, Afganisztánból, valamint Koszovóból érkezik az országba, a közeljövőben pedig még több menekültre lehet számítani 
Illusztráció: Szendi Péter

Késő estig nem kaptunk információt az illegális határátlépők további sorsával kapcsolatban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóosztályától, ezért témánkat a későbbiekben folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!