Hírek

2015.11.02. 16:48

Elátkozott, halálos útszakasz a 86-oson – Videón a felújított 130 méter

Egyházasrádóc térségében egy héten belül két kamionos baleset is történt. Összegyűjtöttük az elmúlt év nagyobb baleseteit az elátkozott útszakaszon, és megnéztük, mit jelent a felégett aszfalt felújítása.

Budai Dávid

A csütörtökön történt tragikus kimenetelű hármas kamionbaleset ismét rávilágított a 86-os főút rendkívül balesetveszélyes – Egyházasrádóc térségében lévő – nyomvályús szakaszára. Különösen most szembetűnő az útburkolat állapota, hogy a megolvadt aszfalt miatt egy 130 méteres szakaszon újraaszfaltozták az utat. Videón rögzítettük is a régi és az új útburkolat közti különbséget, és még a felvételen keresztül is kiválóan lehet érzékelni a különbséget, hát még akkor, ha saját autónkkal teszteljük a szakaszt.

Fotó: Szendi Péter

Igaz, a negyvenes táblák egyelőre még kint vannak, így száguldozni nem lehet, de nem is érdemes, mivel az útburkolat máshol maradt a régi. Ezt az alig több mint százméteres szakaszt felújították (mivel nem volt más választás), de vajon hány balesetnek kell még történnie ahhoz, hogy mindenhol legalább ilyen minőségű legyen az út? Merthogy borítékolható még itt a baleset a jövőben - az biztos. Az alatt az idő alatt, amíg a Körmend-Szombathely távolságot megtettük, legalább félszáz kamionnal találkoztunk. Száz meg száz kamion közlekedik itt naponta, előbb utóbb valaki megint meg fog csúszni, hibázni fog, vagy az út dobja le a kocsi kerekeit, mint ahogyan ez már az elmúlt években is számos alkalommal megtörtént.

Információink szerint csak az elmúlt két évben csaknem egy tucat baleset történt az érintett útszakaszon, amelyek többségének kamionok voltak az elszenvedői. A csütörtöki tragédia előtt öt nappal például egy gyógyszereket szállító kamion borult fel ugyanitt, szerencsére ebben a balesetben nem sérült meg senki. Július 13-án a szántóföldre csapódott egy szlovák kamion Egyházasrádócnál, amikor a vizes úton megcsúszott egy kanyarban. Június 16-án szintén egy kamion landolt a búzatáblában. Tavaly novemberben két személyautó ütközött Egyházasrádócnál, és még ugyanebben a hónapban egy autó is az árokba borult ugyanitt. Tavaly szeptemberben egy negyven tonnás, faaprítékot szállító kamion és egy személygépkocsi ütközött. Júniusban pedig egy kamion csúszott az árokba, és ugyanebben a hónapban két motorkerékpár és egy autó is összeütközött. Augusztusban két autó ütközött ugyanitt, májusban pedig egy kerékpárost gázoltak halálra, de két évvel ezelőtt decemberben volt, akinek elszabadult kamionkerék elől kellett menekülnie.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján Vas megyében tavaly az első félévben 222 közúti baleset volt, ebből 77 volt súlyos és hét halálos kimenetelű. Idén 229 baleset volt az első félévben ebből 88 volt súlyos és szintén hét volt halálos kimenetelű. Jól látszik, hogy tavalyhoz képest nőtt a balesetek száma és több volt a súlyos eset is. Tavaly egyébként összesen 513 baleset volt, ebből 170 volt súlyos és összesen 13 volt halálos kimenetelű. Az idei év végi statisztikát még nem tudjuk, de a jelek arra mutatnak, hogy nemigen várható javulás, főleg amíg olyan utakon vagyunk kénytelenek közlekedni, mint az Egyházasrádóc melletti szakasz, és ne feledjük azt sem, hogy a téli hónapok még előttünk vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!