Hírek

2012.07.28. 06:21

Életben van a körmendi kórház

Körmend - Nem szűnt meg a körmendi kórház, és ez a veszély nem is fenyegeti. Igaz, voltak olyan híresztelések, amelyek alapot adhattak ahhoz, hogy az ellátási körzetbe (55 ezer ember) tartozók és az intézmény dolgozói is elbizonytalanodjanak.

Burkon László

Azt persze nehéz megmondani, mi a kórház jelenlegi státusza. Dr. Bárány Győző, az intézményt üzemeltető, száz százalékban állami tulajdonú nonprofit kft. ügyvezető-elnöke, a kórház orvos-igazgatója szerint az átszervezés alatt lévő térségi kórház a helytálló leírás. Mi történt eddig?

Teljes egészében megszűnt a szülészet-nőgyógyászat, illetve az aktív belgyógyászat. A szülészet-nőgyógyászatot érintő döntést nem érdemes most feszegetni, de annyit fontos megjegyezni - egészít ki az orvos-igazgató -, hogy a feleslegessé vált orvosok munkaviszonya megszűnt, a szülésznőket, a gyermekorvosokat, a nővéreket más munkaterületre helyezték át, elbocsátás a körükben nem volt. (A szülő nőket az ellátási körzetből Szombathelyre, illetve Zalaegerszegre szállítják, de például a terhesek gondozása a rendelőintézetben megmaradt.) 



 A belgyógyászaton marad a krónikus ellátás - elképzelhető, hogy magasabb is lesz az ágyszám a korábban tervezettnél -, de hogy ez pontosan miben áll majd, az még körvonalazódik. Jelenleg például a vérnyomás vagy a cukor beállítását elvégzik Körmenden, de sürgősségi eseteket egyáltalán nem fogadnak, illetve a komolyabb műszeres vizsgálatok, a drágább beavatkozásokat igénylő belgyógyászati ellátások a Markusovszkyban történnek. (Elvileg a mentőszolgálatnál pontosan tudják, milyen tünettel hová vigyék a beteget, ám abban egyelőre senki sem lehet biztos, hogy a háziorvosoknak ugyanerről megfelelő információjuk van.) Arra a kérdésre egyelőre nincs válasz, hogy a Körmenden megmaradó krónikus belgyógyászatra mikor, honnan és milyen ellátási szükséglettel érkeznek majd a betegek, mert ez leginkább a kereslettől függ, ami a háziorvosokon is múlik. Mert az is tény - mond ki ismét egy alapvetést az orvos-igazgató -, hogy a körmendi kórház ugyan nem szűnt meg, de az ellátási térképen a Markusovszky fiókkórházaként szerepel a tervek szerint.

 Közelítsük meg a körmendi sebészet ügyét szintén a Markusovszky felől, mert nem is tehetünk egyebet. Ez ugyanis immár hivatalosan is a Markusovszky kórház körmendi sebészeti részlege. S ami ebben igazán jó hír, hogy megmaradt, és minden érintett szerint meg is marad ez az ellátási forma a körmendi kórházban.
-  Lényegében kész az együttműködési szerződés a két kórház között, húsz aktív ágyon folytatjuk a sebészeti ellátást, a műtéteket Körmenden - fogalmaz dr. Nádasi Géza, a részleg vezető főorvosa, majd hozzáteszi:  - És nem csak a hagyományos sebészetről, illetve műtétekről - epe, lágyéksérv, strúma, visszér, bél - beszélünk, hanem traumatológiáról is, azaz éjjel-nappal ellátjuk a baleseti sérülteket is. Szakszerűbben úgy mondanám: a régi ellátási területről fogadjuk az akut és elektív sebészeti ellátásra szorulókat. A részlegen valamennyi munkatársam szakorvos, rendelkezésünkre áll a radiológia, a röntgen, az ultrahang, a laboratórium és a műtőblokkhoz tartozó aneszteziológia, így teljesen önálló munkát tudunk végezni. A hamarosan megvalósuló egynapos ellátásba szeretnénk az összes manuális szakmát bevonni, így urológiai, ortopédiai, szemészeti, nőgyógyászati műtéteket is lehet majd végezni.

-  A sebészetre lehet építeni - veszi át a szót ismét dr. Bárány Győző. - A jövőképünkhöz hozzátartozik még az is, hogy rezidenseket fogadjunk, hiszen itt talán könnyebb lesz számukra műtőasztalhoz jutni, mint egy nagyobb kórházban. A rezidensekből pedig orvosok, szakorvosok lesznek, akik talán itt maradnak... Szóval tervezzük, és ha kis lépésekkel is, de építjük a jövőt.

Vajon tudják-e háziorvosok, a mentők, hogy nem feltétlenül a Markusovszkyba kell küldeni (vinni) a műtétre szorulókat? És maguk a betegek mikor jönnek rá, hogy a szombathelyi kórház igencsak hosszú várólistáit ki lehet váltani egy Körmendre szóló beutalóval? Persze nem a Markusovszky ellenében, hanem a beteg érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!