Hírek

2016.03.09. 18:04

Életveszélyes burkolatok Szombathelyen – Meg kell bontani a falakat?

Szombathely – Több épület falának szigetelését is elvégezték az utóbbi években a vasi megyeszékhelyen, ezek között van az is, ahol a végfal egy hatalmas része egyben lezuhant. A szombathelyiek aggódnak: előfordulhat hasonló? Hogyan lehet kideríteni, veszélyes-e a burkolat?

Simán Klára

- Igen, előfordulhatnak kivitelezési, minőségi problémák minden építkezésnél, akár a szigetelésnél – mondta Mátis Barna, a Vas Megyei Építész Kamara alelnöke. Mivel több összetevős a dolog, több helyütt fordulhat elő hiba: a megbízó, a tervező, a kivitelező munkája és a kivitelezés folyamata egymásra épül. Ha bármelyikben hiba van, az egészben hiba van – hangsúlyozta Mátis Barna.

- A műszaki ellenőrzésre nagyon nagy hangsúlyt kell helyezni – erre hívta fel a figyelmet leginkább az építészmérnök. Mátis Barna elmondta, hogy az építkezéseken gyakran nincsenek felkért műszaki ellenőrök, és a kivitelezők munkáját nincs, aki ellenőrizze – márpedig az építési naplóban minden apróságnak tűnő kód, szám jelent valamit. Az építőanyag kiválasztását, a beépítés módját innen lehet kiolvasni.

Sokan most ellenőriztetni szeretnék, hogy a birtokukban lévő vagy felügyeletük alá tartozó épület szigetelése megfelelő és biztonságos-e. Ehhez – a közhiedelemmel ellentétben – nem feltétlenül kell megbontani a burkolatot. A VMÉK alelnöke elmondta, hogy sok minden kiderül a szakértő számára az építési naplóból: még az anyagot helyettesítő anyagról, a beépítés időjárási körülményeiről, és a kivitelezés időpontjáról, és még sok-sok részletről is tájékozódhatnak a (ma már elektronikus formában is lekérhető) dokumentumból.

Ez azt jelenti, hogy egy megfelelő szakmai háttérrel bíró műszaki ellenőr már az építési naplóból is láthatja az esetlegesen felmerülő problémákat – mielőtt még meg kellene bontani a szép, új falat. Mátis Barna alelnök szerint mindenképpen érdemes megvizsgáltatni a korábbi munkát, ha bármi is gyanúra ad okot, jobb a biztonság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!