Hírek

2009.10.14. 14:05

Életveszélyes is lehet a fűtés

A fűtési szezonban kiemelt veszélyforrást jelentenek a nem megfelelő kémények, a nem ellenőrzött kazánok. Évente többen is megsérülnek az elhanyagoltság miatt.

Bajdó Bettina

Az elmúlt napok hideg időjárása miatt a legtöbb távhős lakásban már bekapcsolták a fűtést, s aki tehette, az egyedi fűtési rendszerét is elindította. 

Minden évben történik tragédia kazánmeghibásodás, illetve kéménygondok miatt. Göncz Szabolcs, a szombathelyi tűzoltóság tűzoltási és  műszaki mentési osztályának  vezetője elmondta, hogy a balesetek általában két  fő okra vezethetők vissza.

Az egyik ok a fűtő- és melegítő berendezések nem megfelelő karbantartása, illetve az ellenőrzés halogatása vagy hiánya. A másik hibaforrás a gázkészülékek üzemeléséhez szükséges levegő utánpótlásának hiánya, illetve a kémény rossz állapota és huzata.

- Mindenképpen fontos, hogy a kazánokat és a kéményeket is átvizsgáltassuk  - folytatta az osztályvezető.  Magas a kéménytüzek száma, ezért fontos, hogy az új, vagy az eddig nem használt kéményeket szakemberek vizsgálják meg, az évi rendes ellenőrzésre érkező kéményseprők pedig bejuthassanak az ingatlanokba és ott szakszerűen végezzék el az ellenőrzést. A kazánok is meghibásodnak, ezért ezeket is mindenképpen szakemberrel kell ellenőriztetni.

Göncz Szabolcs hozzátette, gyakori, hogy éghető anyagok kerülnek a kazán mellé, ezek könnyen meggyulladnak, s tüzet okozhatnak. Tavaly előfordult olyan eset, hogy papírhulladék volt a kazán mellett, s lángra kapott. Szerencsére a tulajdonosok otthon voltak, s időben észrevették a tüzet. 

- Szinte minden évben van szénmonoxid-mérgezéses esetünk is. Az enyhe szénmonoxid mérgezés  összekeverhető a mindennapi influenza tüneteivel, fejfájás, szédülés, fáradtság, hányinger-hányás és tudatzavar jelentkezhet.  Egy erős szén-monoxid mérgezés agykárosodáshoz is vezethet, vagy halált okozhat.

A kazán biztonsági szelepeinek a hibája is tragédiához vezethet , de a vízkőlerakódás, a csapok, a szelepek és a  huzatszabályozó állapotát is ellenőriztetni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!