Hírek

2014.08.11. 16:55

Egy napra tűzoltók lehettek a gyerekek Peresznyén

Peresznye - A mostanra már hagyománnyá váló tűzoltó, mentő és rendőrségi szakmai napra most is meghívták a község apraját, nagyját.

Némethy Mária

A szép számban megjelent gyerekeket és szülőket Orbán Gyula parancsnok köszöntötte. Külön örömként említette, hogy a szülők a legkisebb gyerkőcöket is magukkal hozták, így vidám és családias légkör alakult ki. Mindenki segítette azt, hogy a nap emlékezetes, élményt adó legyen. A körzeti megbízott kerékpáros ügyességi versenyt tartott a gyerekeknek. A legügyesebbek elismerésben és jutalomban részesültek. Ezt követte egy igazi gyerekricsajtól hangos virsli parti.

A falu apraja, nagyja ismerkedett a tűzoltók fontos munkájával. Fotó: Orbán Gyula

A délután folyamán Gadó Gábor és társa, a kőszegi mentőszolgálat tagjai tartottak bemutatót, melynek során bemutatták a mentőautó felszereléseit. Nem véletlenül kerültek Peresznyére, hiszen Gadó úr és csapata évek óta a peresznyei tűzoltók jó barátja és szakmai segítője. A mentős bemutató után következett a gyerekek várva várt locsolkodása. Na nem a húsvéti, hanem a tűzoltós. A szombathelyi tűzoltók vonulós gépjárműfecskendővel érkeztek. Bemutatták a szer működését és felszerelését, majd a parancsnok engedélyezte a céltáblára sugárcsővel célzást. Ez azonban a jó időre való tekintettel átcsapott egymás fürdetésébe. Ezzel fejeződött be a napi program.

– Célunk az volt, hogy ha játékosan is, de gyermekeinknek adjunk útmutatást egyes nem várt esemény kezelésében, az ő szintjükön. Talán kicsivel hozzá tudtunk járulni, hogy gyermekeink minél kevesebb veszélynek és balesetnek legyenek szenvedő alanyai. Köszönjük a tűzoltóknak, a mentőszolgálatnak és a rendőrségnek is közreműködő segítségét – összegezte a nap történéseiről Orbán Gyula.

Peresznyén az önkéntes tűzoltó egyesület 1887-ben alakult meg. 1992-től helyileg önálló egyesületként, majd 1998-tól kiemelten közhasznú társaságként működik. Taglétszáma 45 fő, ebből 25 férfi, 12 nő, de van 8 ifjúsági tűzoltó is. Kőszeggel közösen léptek be a peresznyei tűzoltók a köztestületi tűzoltóságba, ezért szükség esetén 15 községbe vállalják a vonulást két autóval, ingyen és bérmentve. A nap 24 órájából, 12 órás rádióügyeletet is ellátnak.

Évente átlagosan 10-15 esetben vonulnak a peresznyei tűzoltók, akik a megyei és területi versenyeken a rendszeresen jól szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!