Hírek

2015.02.08. 08:44

80 kilométer/órával süvített a szél, hétfőre havazást jósolnak

Négy óra körül erőteljesen beborult az ég Szombathelyen, negyed órán át intenzíven esett a hó, még most is szállingózik.

Szendi Péter

8:20 - Erős széllel kell vasárnap is küzdeni

Az ország nagy részén csapadékmentes az idő. Szombathelyen reggel kilenc óra után szállingózik a hó, havazást jelentettek Sárvárról, Celldömölkről, Körmendről és Magyarszecsődről.

Az Útinform szolgálat vasárnap reggeli összesítése alapján mindenhol fagypont alatti a hőmérséklet, Zala megyében van a leghidegebb, ahol Lenti térségében mínusz tizenkét Celsius-fokos értéket mértek. A főutak burkolata általában száraz. Néhány helyen a Dunántúlon sónedves szakaszokra is számítani kell. Az alsóbbrendű úthálózaton, a dél-dunántúli területeken téliesebbek az útviszonyok, máshol száraz a mellékutak burkolata.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több dunántúli megyére vonatkozóan is narancs- és citromsárga figyelmeztetést adtak ki. Megyénk járásaiban, kivéve a szentgotthárdit, mindenütt citromsárga riasztás van jelenleg érvényben széllökések és hófúvások veszélye miatt. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát. Szombathelyen kilenc órakor nulla fokot mutatott a hőmérő, a szél északnyugati, a legerősebb lökések 23 kilométer/órásak. A megyeszékhelyen hajnali négykor volt a leghidegebb, akkor mínusz hét fokot mértek.

12:28 - Viharos erejű a szél

Az Útinform vasárnap déli összesítése szerint az ország nagy részén, így megyénkben is csapadékmentes az idő. A főutak a Dunántúlon vizesek, nedvesek, máshol szárazak. Az alsóbbrendű utak a Dunántúlon, Sárvár közelében hókásásak, jégbordásak, latayakosak vagy a letaposott hótól síkosak.

Országszerte jók a látási viszonyok. Viharos szelet jeleztek Szombathely, Vasvár térségében.

13:45 - 80 kilométer/órával süvített a szél

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint vasárnap citrom- és narancssárga figyelmeztetés van életben több megyében hófúvás és viharos szél miatt. Délben pedig riasztást adtak ki a teljes Dunántúlra, Budapestre, továbbá a Duna-Tisza köze egy részére. Vas megyében már minden járásban elsőfokú riasztás van életben a széllökések és a hófúvások veszélye miatt. Szombathelyen délben mérték eddig a legerősebb széllökést, 80 kilométer/órát. A szél északnyugati irányból fúj, a hőmérséklet plusz két Celsius-fok. Arra számítanak, hogy a szél ereje majd csak az esti óráktól fog csillapodni.

15:50 - Hétfőre havazást jósolnak

A szél a tűzoltóknak vasárnap délutánig nem adott munkát, továbbá az erejéből is veszített.  A legerősebb széllökések délután négy órakor még mindig meghaladták a 60 kilométer/órát Szombathelyen. A napközben sokfelé viharos szél éjszakától mérséklődik, de erős lökések még továbbra is előfordulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a megyénkre hétfőre is elsőfokú riasztást adott ki hófúvás és havazás miatt. Az előrejelzések szerint gyorsan váltják egymást a frontok. Éppen hogy elhagyja térségünket a hidegfront, hétfőn már északnyugat felől egy felvonuló melegfronti felhőzetből várható a havazás. Öt centimétert meghaladó hó is hullhat, legjobb eséllyel a Dunántúl nyugati felén.

16:22 - Rosszak a látási viszonyok

Négy óra körül erőteljesen beborult az ég Szombathelyen, negyed órán át intenzíven esett a hó, még most is szállingózik. A látási viszonyok erőteljesen romlottak, mindössze 200 méter a látótávolság. A szél még mindig viharos erejű, északnyugati irányból fúj, a legerősebb lökések 63 kilométer/órásak. A közútkezelő arra kér mindenkit, hogy óvatosan közlekedjen!

Fotók: Szendi Péter

17:09 - Hózápor Szombathelyen

Pár perc alatt a verőfényes napsütésből fergeteges hózápor keletkezett Szombathelyen. A város határához érve még a napszemüveget kellett használni az autósoknak, a belvárosban ugyanakkor már tombolt a tél.

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

A jövő héten fokozatosan enyhül az idő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!