Hírek

2009.02.25. 03:28

Ész nélküli költés?

<b>Szombathely </b> - A közgyűlésben a jobboldal együtt dolgozik a baloldali városvezetéssel. Elemzők szerint a 2009-es költségvetés lesz a választóvíz: kitart-e a ciklus végéig ez a szimbiózis?

Angyal László

Marton Zsolt szerint erre az elöljáró nem hajlandó, hiszen az eredeti büdzsé szerepel a csütörtöki közgyűlés napirendjén. A politikus leszögezte: meg kell szüntetni az ész nélküli költekezést, meg kell vizsgálni, hol lehet takarékoskodni az adóforintokkal. A koordinációs tanácsnok példát is hozott, a polgármesteri döntés alapján felhasználható keretet, melynek racionalizálásával 60-70 milliót lehet megspórolni. A tanácsnok leszögezte: ha nem sikerül elfogadható szintre szorítani a működési hiányt, akkor a szombat- helyi politikai elit elégtelenre vizsgázott, ezért fel kell oszlatnia magát.

Nem látja ilyen drámainak a helyzetet a közgyűlés poli-tikai többségét megfordító Soós József független képviselő.

Vasárnap tízfős stábbal egyeztetett Németh Kálmán alpolgármester, átnéztük az egyes ágazatokat, és sikerült 570 milliós megszorító csomagot összeállítani. Ez sok kisebb tételből áll össze. Példaként a területemet, a városüzemeltetést tudom felhozni, ahol a parkolóhelyek fenntartásának, illetve a fásítási programnak az idei elhagyása 40 millió forint megtakarítást hoz.

Molnár Miklós pénzügyi és gazdasági bizottsági (PGB) elnök keményen fogalmaz: Szombathelyt legyengült állapotban érte a válság, ezért dr. Ipkovich György polgármester a felelős.

Mivel a közgyűlés elé kerülő büdzsében egyetlen jel sem utal arra, hogy az általános gazdasági válságra milyen választ adunk, ezért a miniszterelnökhöz tudom hasonlítani az elöljárót: azt hitték, hogy az országot, a várost nem éri el a válság.

A városvezetők közül a legnehezebb helyzetben dr. Czeglédy Csaba van, hiszen az alpolgármester felel az oktatásért, a kultúráért és a spor-tért is. Az utóbbi két ágazat nem kötelező önkormányzati feladat, 1,5 milliárdba kerül a városnak, míg az oktatásban a fejkvóták drasztikus csökkenése miatt mintegy 3 milliárdos lyuk tátong .

Elfogadhatatlan a további megszorítás az oktatásban, az ágazat már a falig hátrált. Tagadhatatlanul magas a működési hiány, ám a kialakult helyzetben ennél jobb költségvetést nem lehetett készíteni. A polgármester úr jól tette, hogy nem vonta vissza a büdzsét, a szavazáson a konkrét tételeknél fog kiderülni, hogy mi a többség álláspontja az egyes ügyekben.

Békülékenyebb hangon szólt a költségvetési bizottság elnöke, dr. Nemény András.Most megyek a bizottság ülésére, szerdán pedig a PGB előtt nézzük az ágazat szereplőivel az egyes tételeket. Nem lehetetlen feladat a többség számára elfogadható szintre redukálni a működési hiányt. Az oktatási ágazat már a falig hátrált, elfogadhatatlan az újabb megszorító intézkedés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!