Hírek

2016.09.10. 09:30

Gólöröm: nem mindennapi tanévnyitóra készülnek

Nem mindennapi tanévnyitóra készülnek a celli Koptik Odó utcában: a Soltis Lajos Színház a pécsi székhelyű Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskolával együttműködve indít három drámaosztályt a kamaraszínházban.

Ölbei Lívia

Igazi szakmai siker ez: a celli társulatban van mire építeni. A Soltis Lajos Színház évek óta működteti gyerek- és diákstúdióit, innen jön természetszerűleg az utánpótlás is. A tanításban a legjobb szakemberek vesznek részt: a társulat szakmai holdudvarában olyan mesterségtanárok, rendezők, beszéd- és mozgástanárok vannak aktívan jelen, akiket a szakirányú közép- és felsőoktatási intézményeken túl az alternatív és a kőszínházi szférában is szívesen alkalmaznak.

Tóth Ákos a Soltis színház stúdiójában tűnt föl: bűvésznek is kiváló. A Hantocska-előadásban ő játssza a magasságos Ubul királyt Fotó: Nagy Zsuzsi

A celli társulat ugyancsak kinevelte a maga tapasztalt szakembergárdáját: a színház szoros kötelékében, a társulat tagjaként több végzett drámapedagógus tevékenykedik. Nem véletlen tehát, hogy a pécsi székhelyű Eck Imre Művészeti Alapiskola bátran alapoz a Soltis Színházra: az idei tanévtől Cellben is működésbe lép a pécsi AMI kihelyezett tagozata (más településeken már hosszabb ideje jelen van az intézmény). A művészeti alapiskola a közoktatás része - és mint ilyen, törvényileg szabályozott normatív támogatásban részesül -, a gyerekek bizonyítvánnyal távoznak. Nagy Gábor, a Soltis színház vezetője érdeklődésünkre elmondta: nagy volt az érdeklődés szerte a megyéből, három osztályt indítanak az AMI kötelékében, az osztályfőnöki feladatokat a társulat saját, stúdióvezetői és mesterségtanítási tapasztalatokkal rendelkező tagjai látják el, a szaktantárgyakat (ének-zene, beszéd, színháztörténet) meghívott tanárok tanítják.

A tanévnyitó - mi mással - előadással kezdődik: a friss művészeti iskolások megnézhetik a Soltis színház legújabb produkcióját, a k2 Színházzal közösen létrehozott Hantocskát: Elég az hozzá, hogy szépséges lyányomnak, Turbina hercegnőnek, a birodalom legjobb kapusának, akinek még a fiúk sem tudnak gólt lőni, még mindig veszve vagyon a nyoma. Éppen két éve, hogy elindult az Üveghegyen túlra... elnézést... mindjárt összeszedem magam... Szóval a lyányom elindult, hogy legyőzze a Gonosz Háromfejű Kutyát és elhozza tőle a gyógytévő csodafüvet, amely halhatatlanná tesz.

Aztán nemsokára a művészeti iskolásokat is a színpadon láthatjuk viszont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!