Hírek

2017.01.25. 16:32

Hihetetlen: piknikezni akartak a fiatalok a szombathelyi Csónakázótó jegén! Súlyos tízezrekbe is kerülhet

Szombathely - A Csónakázótó jege a tiltás ellenére sokakat csábít csúszkálásra, korcsolyázásra. Mostantól azonban szigorúan büntet a közterület-felügyelet.

Vadas Krisztina

A tartós mínuszoknak köszönhetően nemcsak a lukácsházi Abért-tó, hanem a szombathelyi Csónakázótó is befagyott. Habár a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság több ízben is felhívta a figyelmet, hogy tilos a tavak jegére lépni, sokan ezt figyelmen kívül hagyják. Természetesen szabadabb és költséghatékonyabb megoldás ott korcsolyázni, mint a szomszédos műjégpályán, ám ettől még balesetveszélyes és nem engedélyezett.

A szombathelyi közterület-felügyelet munkatársai napok óta jelen vannak a környéken, a múlt hétvégén 18 esetben kellett felszólítani az embereket, hogy menjenek ki a partra.

– Volt, aki korcsolyázott, volt, aki csak csúszkált. A legextrémebb eset az volt, amikor egy csapat fiatal heccből sörpadot és asztalt akart a Csónakázótó jegére vinni, hogy ott piknikezzenek. Őket a rend-őrök segítségével tartóztattuk fel – mesélte dr. Varsányi Péter, a közterület-felügyelet igazgatója.

Ők még mind megúszták figyelmeztetéssel, ám a jövőben már nem lesznek elnézőek a járőrök.

Kollégánk a múlt hétvégén folyamatosan látott korcsolyázókat a tavon. Őket akkor még csak óva intették a járőrök Fotó: Kerekes Béla

– Azt tapasztaljuk, hogy a figyelmeztetéseknek nincs foganatjuk, ugyanúgy a jégre mennek az emberek. Ezért vége a türelmi időszaknak, mostantól folyamatosan büntetni fognak a kollégák – emelte ki az igazgató. A közterület-felügyelet munkatársai helyszíni bírságot szabhatnak ki, öt és 50 ezer forint közötti összegben.

– Nyilván nem fogjuk a legmagasabb tételt kiszabni, de egy 5–10 ezer forintos bírsággal mindenki számolhat, aki rámerészkedik a jégre – tette hozzá dr. Varsányi Péter. Ha valaki nem ismeri el, hogy a jégen tartózkodott, akkor feljelentést tesznek, és szabálysértési eljárás keretében vizsgálják az ügyet. Akkor pedig a büntetés összege is jócskán megugorhat, így érdemesebb inkább elismerni a szabályszegést.

– Szeretném kiemelni, hogy a Csónakázótó teljes területe be van kamerázva, minden szegletét látjuk a központban. A videofelvételeket pedig bizonyítékként felhasználjuk az eljárásban, így senki sem tagadhatja le, ha a tavon csúszkált – hangsúlyozta. Ezentúl is járőrözni fognak a környéken a közterület-felügyelet munkatársai, de a kamerákat is folyamatosan figyelik. Ha szabályszegést látnak, azonnal küldik a reagáló egységet.

Nem érdemes kockáztatni néhány perc élvezetért a jégen mászkálást. Nemcsak a büntetés összege miatt, hanem a fokozott balesetveszély miatt sem. Habár úgy tűnhet, hogy kellően vastag a jégréteg a tavon, nem biztos, hogy minden pontján ugyanannyira fagyott meg, esetleg nem indult-e olvadásnak. Ebben az esetben ugyanis sokkal nagyobb a balesetveszély kockázata – nem érdemes kísérteni a sorsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!