Hírek

2017.04.12. 17:20

Homokzsákot töltöttek és újraélesztettek a vasi diákok

Az általános iskolások között a sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola csapata, a középiskolások között a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola csapata képviseli Vas megyét az országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen.

Bakos Ágnes

- Nagyon fáj a lábam! A kezemet sem tudom mozgatni, elestünk biciklivel - vérző lábú fiú fogadta az elsősegély-állomáson a diákcsapatokat. Nem volt kérdés: el kellett látni a sebesülteket, természetesen szakszerűen, a tanultaknak megfelelően.

Kiss Levente a Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola kettes számú csapatát erősítette, éppen homokzsákokat pakoltak
Fotó: Szendi Péter

És ez csak az egyik helyszín volt a 15-ből, ahol bizonyítani kellett az általános iskolás és a középiskolás diákoknak az idei katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntőjében. Három területi selejtező előzte meg a komplex megmérettetést: a sárvári, a körmendi és a szombathelyi kirendeltségek területéről három-három általános iskolás, valamint két-két középiskolás csapat jutott a megyei fordulóba. Kőszeg, a Dr. Nagy László iskola volt a helyszín, az udvaron rendezték be az állomásokat a szakemberek.

 

- Jó, most balra tarts! Balra! Ne jobbra! - lelkesen (olykor hevesen) utasították egymást a "korlátozott látási viszonyok között" a diákok a fák körül. Az volt a feladat, hogy bekötött szemmel, csak a hallásukra hagyatkozva, külső irányítással találjanak ki egy labirintusból. Egy másik állomáson kiderült: árvízi vagy belvízhelyzetben az általános iskolásokra lehet bízni a homokzsákok töltését. Pontosan tudják, hogy mennyi homok kell a zsákba, és milyen rendben kell egymásra pakolni, hogy biztonsággal tartsa távol az árhullámot. Minden állomáson lelkesek voltak a fiatalok, és szoros volt a végeredmény. A sorkifaludi iskolások és az élelmiszeriparis középiskolások április végén Budapesten szerepelnek az országos döntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!