Hírek

2009.01.31. 03:28

Hosszú délelőtt

<b>Szombathely</b> (al) - Csupán ötpercnyi szünetet engedélyezett a közgyűlésnek a polgármester: tegnap csaknem egyhuzamban tárgyalta a testület a több mint húsz napirendi pontot.

Angyal László

A délelőtti politikai show ezúttal rövidebb volt a megszokottnál, a képviselők komolyan vették dr. Ipkovich György polgármester bejelentését: a pénteki napra tekintettel ezúttal szünet nélkül ülésezik a testület.

Ahogyan az várható volt, a távhődíj emelését újra megszavazták, az február elsejétől fog átlagosan 17 százalékkal növekedni. Az új többség visszavitte a közgyűlés elé az iparűzési adó mentessé-ge eltörlésének rendeletét. (Szombathelyen megszűnt az a kedvezmény, hogy a 2,5 millió forint bevételt el nem érő vállalkozók mentesülnek az iparűzési adó fizetése alól. Emiatt tavaly mintegy hat-ezer kisvállalkozó 89 millió forint helyi adót fizetett.) Nem kis vita következett. A szocialisták megújult külsejű frakcióvezetője - dr. Nemény András bajuszt, szakállt növesztett a téli szünet alatt - azzal érvelt, hogy havi ezerkétszáz forint, azaz két doboz cigaretta, két belvárosi kávéházi fekete ára a tét, miközben a városnak minden forint bevételre szüksége van. Az új többséget nem hatották meg az érvek, a város 2009-től visszaállítja a fenti kedvezményt.

Örökzöld téma a város és a megye megromlott kapcsolata kórház-ügyben. A teleregény újabb folytatásaként a közgyűlés megszavazta, hogy a polgármester és dr. Prugberger Emil egészségügyi bizottsági elnök kezdjen tárgyalásokat egy önálló szombathelyi járóbeteg-ellátás kialakítására. A voksolást meg- előző vitában Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke is felszólalt. Két éve egy fillérrel nem támogatja a város a kórházat, eközben a megye egymilliárdot áldozott az intézményre. A tavalyi büdzsé milliárdos hiányához a város további félmilliárdot nyugodtan hozzáírhat.

A közgyűlés második fele leginkább a színházról szólt. Előbb a tervpályázat első fordulója kapcsán tapasztalt hi-ányérzetéről beszélt Sági József, a kulturális bizottság elnöke, akivel - bevallása szerint - ezúttal egy húron pendült a polgármester, amikor azt mondta: jobban szeretett volna látni a tervek között egy színházszerű építményt. Az elöljáró szerint a 10 milliárdos álmok szertefoszlottak, szakaszos megvalósításra, 4-6-8 milliárdos beruházásra van reális esély. A mikor lesz erre pénz felvetésre a sportcsarnok példáját emlegette: az Arena Savaria tervei jóval korábban elkészültek, mint ahogyan sikerült az építéshez szükséges forrást előteremteni.

Szintén a színházhoz kapcsolódott az egyik előterjesztés: az Agora-pályázat beadásának egy mellékszála: dönteni kellett arról, milyen közösségi terek szűnnek meg Szombathelyen. Némi zavar támadt a közgyűlésben, majd az ötperces szünet után rendeződtek a sorok. Az MMIK finanszírozásból a város 2012-ben kivonul, illetve, ha az Agora-pályázat keretében megújul a HEMO, akkor oda a Gyermekek Háza és a Sportház funkciói részben, míg a Művészetek Háza vonatkozásában teljesen áthelyeződnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!