Hírek

2016.05.21. 09:46

Humora, hazaszeretete, istenhite a nehéz körülmények között is segítette

SZOMBATHELY - A napokban lesz kilencvenéves dr. Széll Kálmán nyugalmazott főorvos, egykori városi képviselő, kereszténydemokrata politikus, Szombathely díszpolgára, számos helyi és országos egyesület, szakmai szervezet meghatározó alakja. Születésnapját újabb könyvével (is) ünnepli. Ennek bemutatójára rengeteg tisztelője gyűlt össze.

Némethy Mária

A nagyhírű nemesi családból származó sebészprofesszor - oldalágon Széll Kálmán egykori miniszterelnök, pénzügyminiszter rokona -, a magyar aneszteziológia és intenzív terápia egyik meghatározó alakja, töretlen népszerűségnek örvend Szombathelyen és a megyében is. Ezt jelzi, hogy újabb könyvének, a Göncölszekérnek a bemutatója jelentős eseménynek számított. A kiváló humorú professzor tisztelői zsúfolásig megtöltötték a premontrei gimnázium nem éppen kicsi nagytermét.

Fotó: Némethy Mária

Dr. Puskás Tivadar polgármester-mentőorvos örök életre megjegyzett bölcsességeket idézett Széll Kálmántól. Például azt: „Egy öreg sebésznek egy temető van a szívében, amit időnként meglátogat”, vagy: „A természet gyógyít, az ember kezel”.

Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke egy Göncölszekérről szóló Reményik verssel köszöntötte a professzort, az Ausztriában élő unokái, Széll William Péter és Thomas Kálmán pedig szép zeneművek előadásával.

Széll professzor legújabb könyvének méltatását prof. dr. Horváth Boldizsár, a Markusovszky kórház tudományos és oktatási igazgatója örömmel vállalta. Elmondta a professzorról, hogy számos cikk, szakmai újítás fűződik a nevéhez. Humora, embersége, hazaszeretete, istenhite még a legnehezebb körülmények között is átsegítette őt és a körülötte lévőket. 467 oldalas könyve minderről tanúskodik.

Dr. Széll Kálmán a könyv születéséről elmondta: ő nem gondolt megírására, az dr. Gyurácz Ferencnek, a Vasi Szemle főszerkesztőjének kezdeményezésére született meg.

- Tartozás ez a könyv - szögezte le a professzor. - Tartozás a családomnak, amelyet sokáig elátkoztak, tartozás a szüleimmel szemben, mert nagy áldozatot hoztak értünk a taníttatásunkkal, és tartozás a hajdan élt barátaimnak, Mészáros József festőművésznek, a fiatalon kivégzett Matók Leó és a csaknem elfelejtett másik mártír, Garamvölgyi Tivadar emlékének. És végül tartozás önmagamnak is, mert leírtam a gondolataimat, ahogyan én az életemet, az életet láttam. Tartsanak meg jó emlékezetükben.

A professzornak szóló tapsot nemcsak jelen lévő két unokája, hanem fia, lánya és felesége is hallotta, utóbbinak könyvét ezzel a vallomással ajánlotta: „Könyvemet drága feleségemnek, született Rőthy Máriának ajánlom. Szeretetét, munkáját, áldozatkészségét és hűségét meghálálni nem tudom.”

A kilencvenéves Széll professzorról az Orvosi Hetilap nagy formátumú orvosokat bemutató új rovatában dr. Horváth Boldizsár ír, a róla készült portréfilmet pedig az AGORA–Savaria Filmszínházban láthatják az érdeklődők május 27-én 17 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!