Hírek

2013.02.17. 17:32

Igen: hol, mikor és mennyiért?

Vas megye - Míg Szombathelyen minden hétvégére legalább hat esküvő jutott tavaly, addig van olyan vasi falu, ahol egész évben csupán két pár mondta ki a boldogító igent. Adatok, árak, szokások, különlegességek: ezeket próbáltuk csokorba gyűjteni.

Nagy Ildikó

- Mindketten szombathelyiek vagyunk, így a tágabb környezet adott volt. Több éve külföldön élünk, ritkán járunk haza, ezért is a szülővárosunk egy igazán különleges és jelképes helyszínén szerettünk volna összeházasodni. Nem akartunk futószalagos városházi esküvőt, az egyik hazalátogatásunk alkalmával pedig láttuk az akkor még felújítás alatt álló Iseumot, ami nagyon megtetszett mindkettőnknek. Egyikünk sem vallásos, ezért templomi szertartásunk nem volt, de az Iseum által mégis egy szentélyben mondhattuk ki az igent - meséli Hopp Olivér, aki párjával, Szabinával különleges díszletek között mondta ki a boldogító igent.

És ezzel nincsenek egyedül. Szombathelyen 2012-ben 338 párt adtak össze, közülük 32 jegyespár gondolta úgy, hogy nem a városháza házasságkötő termében, hanem különleges helyszínen tartja az esküvőjét. Iseum, Történelmi témapark, Vasi Múzeumfalu: ezek voltak a legnépszerűbb szombathelyi külső helyszínek. A házasságkötés díját - bár az írásban múlt csütörtökön elküldött kérdéseink között ez is szerepelt - a polgármesteri hivatal munkatársaitól nem sikerült megtudnunk, az interneten viszont megtaláltuk az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól szóló rendeletet. Ebből kiderül, hogy Szombathelyen hivatali helyiségben történő házasságkötés hivatali munkaidőben és azon túl is ingyenes. (A virágért, a pezsgőért és az egyéb kívánságokért fizetni kell, előre, számla alapján.) A rendelet négy külső helyszínt említ: a Vasi Múzeumfalut, a Történelmi témaparkot, az Iseumot és a Zarkaházi kastélyt. Ezeken a helyszíneken hivatali időben áfával együtt 25 ezer, azon túl 37 ezer 500 forint a szolgáltatás díja. Az egyedileg engedélyezett helyszíneken 37 ezer 500, illetve 50 ezer forint a tarifa.

A felújítása óta az Iseum az egyik legkedveltebb szombathelyi külső esküvői helyszínnek számít. Fotó: Benkő Sándor

Sárváron tavaly 88 pár mondta ki a boldogító igent, közülük 48 pár esküvőjét rendezték hivatali helyiségben. Mivel a sárvári házasságkötő terem a várban van, ahol a nyár akárcsak az esküvők esetében főszezonnak számít, azokon a napokon, amikor a várban rendezvény van, a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola a hivatalos helyiség.

- Sárváron a Spirit és a Bassiana hotel, az arborétum sorolható a legkedveltebb külső helyszínek közé, de a Vadkert fogadóban is volt már esketés - tudjuk meg Jakics-Szabó Zsuzsanna anyakönyvvezetőtől. Mivel Sitke is a sárvári hivatalhoz tartozik, a falu kastélyfogadóját is meg kell említeni külső helyszínként. A sárvári esküvők esetében azonban azt is meg kell jegyezni, hogy a párok jó része nem helyi. Vannak, akik az ország távolabbi részéből érkeznek, őket általában szállodákban adják össze. Ebből persze néha kis kellemetlenség is adódhat: Jakics-Szabó Zsuzsanna is emlékszik olyan párra, akiknek útközben lerobbant az autójuk, így másfél órát késtek életük feltehetően legfontosabb eseményéről. De Zsuzsa adott már össze olyan fiatalokat is, akik a sárvári 24 órás futóversenyen ismerkedtek meg, néhány évre rá visszatértek, és a futóverseny napján házasodtak össze. Sárváron a hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl és hivatalos helyiségen kívül, hivatali munkaidőben 23 ezer, hivatali helyiségen kívül, munkaidőn túl 33 ezer 500 forint a házasságkötés díja.

Helyieket féláron esketünk: ez lehetne a szlogenje a nagysimonyi polgármesteri hivatalnak. A faluban ugyanis a hivatalban 15 ezer, külső helyszínen 20 ezer forint a tarifa, és a helyieknek 50 százalék kedvezmény jár. Ennek ellenére - és Fehér Viktória jegyző és anyakönyvvezető nagy bánatára - tavaly csak két esküvő volt a faluban.

Kálomista Gábor és Süle Zsuzsanna esküvője a Balaton közepén. Fotó: Benkő Sándor

- Szelestén tavaly tíz pár kötött házasságot, ám egy helyi sem volt közöttük - mondja Karvalics Szabina anyakönyvvezető. Hozzáteszi azt is, hogy a tíz esküvő közül egyik sem a hivatalban volt. A szelestei kastély ugyanis kedvelt esküvői helyszín, ahova az ország minden részéből érkeznek jegyespárok. Nekik 20 ezer forintot kell fizetniük a külső helyszínen, hivatali időn kívül tartott esküvőért. Ha munkaidőben mondják ki az igent a kastélyban, akkor 10 ezer forint a díj, aki beéri a hivatali helyiséggel és a hivatali idővel, 5 ezerből megússza. A körjegyzőséghez tartozó Pósfán tavaly egyetlen esketés sem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!