Hírek

2015.06.24. 15:49

Így lesz tökéletes az esküvő!

Szombathely - Az esküvőjét minden kislány legalább egyszer elképzeli életében. Az álmodozások mellett azonban a számolgatásra is kell időt szánni: egy százfős esküvő körülbelül kétmillió forintba kerül.

Lisztmayer Zsófia

Az esküvő megszervezése nem egyszerű, hiszen jobb esetben csak egy ilyen nap van az életben, ennek a napnak pedig tökéletesnek kell lennie. Meg kell felelnie a párok elképzeléseinek, stílusának és az erre szánt összegnek fedeznie kell mindent. Bemutatjuk az idei trendeket, és azt is, hogy mennyire kell spórolni az álomesküvőhöz.

Horváth Erika korábban esküvőszervezéssel foglalkozott, jelenleg dekorációkat készít. Erika szerint egyre népszerűbbek a szabadtéri esküvők, a pasztellszínek, a rusztikus hangulat és a csipke.

- A legfontosabb mindig az összhang, a többi megy magától. Amikor kitaláltuk, hol szervezzük a nagy napot, hol lesz a szertartás és a vacsora, érdemes azonnal kitalálni a színeket és minden ruhát, kiegészítőt, dekorációs elemet ehhez igazítani. Lehet az esküvőnk bohókás, laza vagy klasszikus, elegáns, visszafogott. A lényeg, hogy érezzük jól magunkat. Sok menyasszony beleesik abba a hibába, hogy egyedül szeretne megcsinálni mindent.

Petkovits Csaba és felesége, Évi egy esküvőkiállításon mérték fel a trendeket, de saját elképzeléseiket is megvalósították Fotó: Unger Tamás

Az idei menyasszonyiruhatrendekről Tóth Juditot, az egyik szombathelyi szalon vezetőjét kérdeztük. Megtudtuk, hogy a fehér és törtfehér a legkedveltebb szín, a merészebb arák azonban néha belevisznek egy kis színt a ruhákba. Judit szerint továbbra is népszerűek az A-vonalú ruhák, a sellőfazon és a nagyobb szoknyák. Van olyan menyasszony, aki inkább megveszi magának a ruhát, de a többségük bérli.

- Az évek során több ezer menyasszonnyal találkoztunk, és minden menyasszonyt próbálunk arra a stílusra rábeszélni, ami igazán jól áll neki. A legegyszerűbb, ha a menyasszony először kiválasztja a szalont és utána kezd a ruhán gondolkozni. Az nem végződik jól, ha több szalonban próbálgatja ruhák tucatjait. A szalonokban nagy a választék, ezért ha a menyasszony megtalálja a megfelelő szalont, akkor a ruha is meglesz - tette hozzá Tóth Judit.

Boda Alexandra június 6-án mondta ki a boldogító igent szerelmének. A menyasszonyok többségével ellentétben azonban Alexandra nem vitte túlzásba az izgulást. Az esküvő előtt egy nappal meglepően higgadtan próbálgatta ruháját.

- Február végén kezdtük el szervezni az esküvőt, és úgy érzem, hogy mindenre elég volt az idő. Az esküvőnk körülbelül másfél millió forintba került, de egyértelmű volt, hogy lesz templomi és polgári szertartás, illetve lagzi is, bár semmilyen különleges szolgáltatást nem vettünk igénybe - mondta el Alexandra.

Petkovits Csaba limuzinra vágyott az esküvőn, és megkapta: luxusautóval utazhatott az ifjú pár Fotó: Unger Tamás

Petkovits Csabáné és férje egy esküvőkiállításon döntötték el, hogy milyen lesz egyebek között a nagy napon a dekoráció, a frizura, és öltönyt is ott találták. Azt viszont tudták, hogy limuzint bérelnek majd, a vőlegény ugyanis erre vágyott.

- Próbáltunk bizonyos kereteken belül maradni úgy, hogy azért minden megvalósuljon, amit szeretnénk. A párommal a dekoráción spóroltunk, és körülbelül fél évvel az esküvő előtt kezdtük el szervezni a nagy napot - mondta el Évi.

A legtöbbet egyébként a násznép karcsúsításával lehet spórolni, hiszen személyenként körülbelül 8-10 ezer forintot kell fizetni az ételért és az italért. A különleges szolgáltatások száma végtelen: bérelhetünk hintót körülbelül 30 ezer forintért, az esküvői tűzijáték ára 80 ezer forint, galambokat pedig 20 ezer forintért reptethetünk.

Boros Eszter szombathelyi anyakönyvvezetőtől megtudtuk, hogy tavaly 346-an kötöttek házasságot a megyeszékhelyen, a házasságkötések száma azonban évek óta körülbelül ugyanannyi. Az anyakönyvvezető szerint az esküvő szempontjából legnépszerűbb napok a péntek és a szombat délután, de nem ritka hogy kisebb esküvőket hétköznap is tartanak, ha a pár úgy szeretné. Megtudtuk, hogy egy nyári hétvégén átlagosan 10-15 pár házasodik, de ez változó.

- Minden év október 1-jén vagy az azt követő munkanapon nyitjuk a következő évi naptárat. Így időpontot foglalni attól a naptól lehetséges a következő évre. Nagyon különleges kívánságok nincsenek, de a párok egyre jobban kedvelik a külső helyszíneket, mint amilyen az Iseum vagy a Saághy István Erdészeti Információs Központ - mondta el az anyakönyvvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!