Hírek

2010.02.23. 14:52

Influenza: szövődményekkel küzdenek a betegek

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint jelentősen csökkent az influenzás betegek száma. A háziorvosukat is jóval kevesebben keresik fel.

Bajdó Bettina

Megyénkben 45 háziorvos segíti az ÁNTSZ munkáját, így a szakembereknek több mint 65 ezer beteg adataira van rálátásuk. Vas megyében  a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján az év hatodik hetében több mint 9300-an fordultak orvoshoz, közülük hatvankilenc betegnél volt influenza a diagnózis  tudtuk meg dr. Béres Zsuzsanna járványügyi orvostól.  Az előző héthez képest 35 százalékkal csökkent a betegaránya, tehát az influenza aktivitása továbbra is alacsony.

A sárvári és a celldömölki kistérségben stagnál a betegek száma, a másik két kistérségben pedig jelentős a csökkenés. A hatodik héten a betegek 36,2 százaléka 35 év feletti, 21,7 százalékuk 15 és 34 év közötti volt,  42 százalékuk pedig a 14 év alatti korcsoportba tartozott. Az ÁNTSZ adatai szerint a  hatodik héten az orvosok három mintát küldtek elemzésre, valamennyi negatív lett. A Markusovszky kórház osztályairól kilenc minta került be a laboratóriumba, két betegnél mutatták ki az influenzavírust. Egyikük, egy ötéves kisgyermek, aki a kórház gyermekosztályán feküdt, másikuk pedig az az idős nő volt, aki az intenzív osztályon halt meg február 12-én.

- Közösségi halmozódásról nem kapott hírt az ÁNTSZ.
Változó a betegek száma a Szent Márton utcai rendelőben- tudtuk meg dr. Szatmári Éva háziorvostól.
 
- Igazi nagy járványt nem tapasztaltunk az idén - mondta a háziorvos - , pedig februárban és márciusban szokott tetőzni a hagyományos influenza. Leginkább felső légúti, valamint csont- és izomrendszeri megbetegedések miatt kerestek fel a betegek. A legnagyobb gond az, hogy a páciensek nem tudnak kilábalni a  felső légúti megbetegedésből, sok a szövődmény, s ezek hosszú ideig is panaszt okozhatnak.

Az orvos hozzátette még, hogy a legtöbb beteg a fiatalabbak és a középkorúak közül került ki, időseknél kevesebb megbetegedést regisztráltak. Hangúlyozta azonban, hogy az idősebbek közül sokan beadatták maguknak az influenza elleni védőoltást, így elkerülte őket a betegség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!